У талих і зливових водах містяться різні види забруднень, в тому числі — і нерозчинні продукти, наприклад, похідні нафти, а також частинки піску і вуличного пилу. Якщо мова йде про продукти нафтопереробки або інші потенційно небезпечні речовини — варто подбати про те, щоб вони не завдавали шкоди екосистемі, адже скидання подібних субстанцій заборонене законодавством України.

Для того щоб привести показники включень в стічних водах в норму, підприємство повинно використовувати спеціальне обладнання та пристрої. Одним з подібних комплектуючих є пісковловлювач для зливових каналізацій. Про те, що це таке і який принцип роботи пісковловлювача — і піде мова.

Що таке пісковловлювач

"Пісковловлювач" називають по-різному- "пісколовка", "піскозбірник", "пісковіддільник", всі ці терміни стосуються одного єдиного пристрою. Установка призначена для уловлювання в стічних водах зважених частинок, піску, продуктів нафтопереробки. Якщо говорити по-простому, подібний пристрій-фільтр, який очищає каналізаційні труби від потенційно небезпечних і шкідливих частинок, щоб не дати їм потрапити у відкрите середовище.

Зовні-це ємність, що має вхід і вихід для стічної води. Виробляють пісковловлювачі з різних матеріалів-композити, пластик, бетон. Крім турботи про зовнішнє середовище, пісколовки служать для запобігання попадання в стоки каналізації листя, гілок, іншого сміття, що забезпечує захист від засмічення і значно збільшує ефективність зливового відводу. Збоку пісколовки мають отвори для підключення до труб Ø50, Ø110 і Ø160 мм.

Сфера застосування

В першу чергу, варто відзначити необхідність використання пісковловлювачів на підприємствах, де потенційно можлива висока ступінь забруднення зливових і стічних вод. До таких організацій відносять:

  • Гаражні кооперативи, стоянки, СТО, АЗС, автомобільні мийки
  • Виробничі об'єкти хімічної, нафтопереробної промисловості
  • Промислові зони
  • Транспортні термінали
  • Причали, складські території
  • Аеропорт
  • Логістичні комплекси


Крім використання на підприємствах з потенційно небезпечними стічними водами, зливовими забрудненнями, пісковловлювач також не буде зайвим в приватному порядку. Такі пристрої допоможуть уникнути засмічення каналізаційних стоків в котеджах, інших приватних володіннях внаслідок попадання сміття і мікрочастинок в зливову каналізацію. Природно, для кожного конкретного випадку підбирається свій вид і тип пісковловлювача.
 


Принцип роботи системи

Система пісколовки досить проста, але від цього не менш ефективна. Вона передбачає наступний механізм роботи:

  1. В отвір пісковловлювача надходить забруднена вода зі стоків.
  2. За законом гравітації в Баку пісковловлювача зважені частинки опадають на дно.
  3. Гілки, листя, інше сміття вловлюється спеціальної фільтруючої кошиком.
  4. Продукти нафтопереробки вловлюються фільтром.
  5. Очищена вода надходить в основну каналізаційну систему.


Перевіряти і робити планову очистку пісковловлювача варто не рідше одного разу на рік. Якщо пристрій встановлена в місцях з підвищеним навантаженням — регулярність очищення пісковловлювача варто підвищити до 2-4 разів на рік.

Варто також не забувати, що для ефективності роботи пісковловлювача, необхідно встановлювати 1 пристрій на кожних 10 м погонних. Звертайтеся до наших фахівців: вони допоможуть розрахувати необхідну кількість пристроїв відповідно до середньорічної норми опадів, а також враховуючи особливості рельєфу місцевості.