Що таке скатний аератор?

У цій статті ми поговоримо про м'якої покрівлі, а точніше про непоправні помилки при її устрій. Про те, як їх уникнути і з допомогою якого матеріалу це можна зробити. Облаштування м'якої покрівлі нескладний, але дуже відповідальний процес. І, іноді, економлячи на якихось дрібницях, можна зробити непоправні помилки. До однієї з таких відноситься нехтування облаштування вентиляції покрівельного пирога.

Вентиляція потрібна для провітрювання покрівлі і виведення зайвої вологи. Як з'являється ця зайва волога? Існує думка, що саме м'яка покрівля є герметичною. Адже в покрівельному пирозі укладають плівки: гідробар'єр і паробар'єр (якщо укладають утеплювач).

Зайва волога утворюється кожен день від прийняття ванни, приготування їжі, так що тут, навіть від того, що Ви дихаєте. А якщо в будинку живе сім'я, хоча б із чотирьох осіб, то в день утворюється від 2-4 л водяної пари. Звичайно, не весь він іде в покрівлю, але тим не менш впливає на неї. Також зайва волога утворюється від перепаду температур. І мова не тільки про сильному сонці влітку або морозі взимку, але і про різниці температур зовні і всередині приміщення. За підсумком цих факторів дрібні крапельки води потрапляють на крокви, утеплювач та інші матеріали. До речі, Ви знали, що при намоканні навіть 2% утеплювача, він втрачає до 90% своїх властивостей. А також це сприяє вогкості, утворенню цвілі і грибка.

Забезпечити вентиляцію і відведення зайвої вологи можна! Для цього на етапі облаштування покрівлі, а точніше, укладання черепиці, встановлюють - точковий скатний аератор. Установка такого аератора відбувається на етапі монтажу покрівлі, а точніше, перед установкою фінішного покриття. Він має плоску основу і нагадує коробочку за формою. Один встановлений аератор може забезпечити вентиляцію на 5-10м2 покрівлі.


Як працює аератор? Він працює як вентиляція, допомагаючи повітрю циркулювати і витягати зайву вологу, тим самим внутрішній пиріг не вбирає вологу і не намокає. Тобто покрівельний пиріг прослужить вам довгі роки, а матеріали всередині його будуть виконувати свої властивості і не втратять первісний зовнішній вигляд.

Переваги використання скатних аераторів:

  • Запобігання перегріву влітку даху
  • Захист покрівлі від тріщин, деформація, проривів
  • Запобігання пошкодження утеплювача і дерев'яних крокв
  • Виключення утворення конденсату, грибка і цвілі

Підведемо підсумки! Аератор – це не дорогий матеріал, установкою якого не потрібно зневажати. Використавши цей матеріал, Ви збережете первинний зовнішній вигляд покрівлі. А матеріали покрівельного пирога будуть надійно виконувати свої функції протягом багатьох років. Якщо Вас цікавить, «як встановити точковий скатний аератор» читайте нашу статтю.