Як облаштувати ванну кімнату для маломобільних людей

Доглядати за людьми з інвалідністю завжди велика праця. Також особливого догляду вимагають люди з проблемами опорно-рухового апарату, пацієнти після операцій, літні та жінки на крайніх термінах вагітності. Природно, що якщо людині важко самостійно пересуватися — то процес миття та інших гігієнічних процедур може перетворитися на справжній подвиг, що вимагає неймовірних зусиль від людини потребує допомоги і людей, які доглядають за ним. Для того, щоб підвищити якість побутових завдань і полегшити життя в цілому використовують спеціальне обладнання для ванної кімнати — відкидні сидіння, поручні та ін.

Левову частку уваги варто присвятити вибору пристосувань для проведення безпосередньо миття, так як потрібно знизити ризик зісковзування, падіння і ударів людей з обмеженими можливостями. Спеціальне сидіння, поручні, приставні ступені убезпечать інваліда під час миття, зменшують фізичне навантаження на людину, яка допомагає в проведенні гігієнічних процедур. Зрештою, в розвинених європейських країнах квартири і будинки давно вже обладнані всім необхідним, щоб люди з обмеженою мобільністю відчували себе комфортно. А українське законодавство вживає всіх необхідних заходів для того, щоб відповідати рівню розвиненої європейської держави.

Функції та призначення виробів для ванних для людей з інвалідністю

Головними вважають забезпечення двох завдань: комфорт і безпеку маломобільного пацієнта. Звідси випливає функціональність виробів для ванних кімнат квартир, де проживає людина з обмеженими можливостями:

  • оптимальний розподіл ваги тіла в процесі миття
  • розширення можливостей маломобільних пацієнтів
  • спрощення догляду за малорухливими
  • зниження навантаження на людей, які проводять догляд
  • дозволяють інваліду проводити гігієнічні процедури самостійно, не вдаючись до допомоги оточуючих
     


 

Які бувають типи пристроїв для ванних і душових для МГН

Пристрої для ванн і душових повинні поєднувати надійність, міцність, довговічність, функціональність. Ергономічність також важлива-адже розміри вітчизняних санвузлів малі, а вмістити туди необхідне обладнання — завдання не з легких. Тому шукати спеціальне обладнання для полегшення життя інвалідів варто тільки в спеціалізованих магазинах. Найчастіше організації з продажу подібних товарів пропонують такі типи пристроїв:

Сидіння для купання відкидні. Відкидний механізм дозволяє швидко розкласти або скласти сидіння, на зразок того, як це відбувається в поїзді. Придатні сидушки для Користування в квартирах, будинках, медустановах. Монтують сидіння на стіну в душовій або над ванною. Стіна, на яку здійснюють монтаж, повинна бути несучою. Якщо кріплення потрібно робити в стіну з гіпсокартону, використовують спеціальні зміцнюють закладки, що дозволить зробити конструкцію надійною. Такі пристосування діляться на 2 підвиди:

З дерев'яним стільчиком - на сталевій рамі передбачено дерев'яне плоске сидіння, покрите спеціальним вологостійким просоченням.
З пластиковою сидушкою - Пластикова сидушка поміщена на пластикову раму, яку утримує міцна сталева конструкція.
 

Поручні. Монтують поруч з сидушкою, щоб зручно було триматися і вставати в міру необхідності. Краще вибирати обладнання з нержавіючої сталі, яке відрізняється підвищеною міцністю. Підвищують безпеку гігієнічних процедур, виконують функцію опори. Крім зони душової, такими поручнями оснащують весь санвузол-біля унітазу, уздовж стін, біля дверей.