Як встановити точковий скатний аератор

У попередній статті Ви вже дізналися, «що таке скатний аератор».

У цій статті ми розберемо, як покроково його змонтувати. Може здатися, що скатний аератор – це якесь страшне і складне пристосування, але насправді це зовсім не так. Ознайомившись з основними нормативами по установці, Ви зможете легко виконати монтаж самостійно.

Встановивши аератори на м'якій покрівлі в необхідній кількості по відношенню до її площі, Ви забезпечите сухість утеплювача і інших матеріалів.

Аератор виготовлений з поліетилену – це значить, що він стійкий до вологи, перепаду температур, ультрафіолету і збереже свій первісний вигляд протягом багатьох років.

Перше, що потрібно зробити - це розрахувати кількість аераторів на площу покрівлі. Один аератор може забезпечити якісну вентиляцію на 5-10м2 покрівлі.
Після того, як Ви визначилися з кількістю виробів, можна приступати до монтажу.
Він виконується в 4 простих етапу.

У решетування вирізають отвір, за розміром воно має збігатися з внутрішнім зазором каналу аератора. Для цього на фанері розміщують основу аератора і на даху, через прохідний канал олівцем малюють контур отвору по контуру.

Другий етап: за допомогою електролобзика по наміченій розмітці вирізати отвір. При цьому шар гідроізоляції та теплоізоляції повинен залишитися неушкодженим. Поверх отвори розміщують аератор. Після того, як все правильно доклали, можна закріпити його за допомогою покрівельних цвяхів або саморезов. Варто використовувати не менше 6 цвяхів. Для додаткової фіксації можна додатково промазати аератор бітумним клеєм.

Нижня частина (рамка) аератора повинна накладатися на гонт нижнього ряду черепиці.
 

Далі аератор промащують бітумною мастикою і укладають поверх черепицю. Зовні залишаючи видимою тільки кришку.
 

Аналогічно монтують і інші аератори. При цьому заздалегідь прорахуйте їх кількість і місце розташування. За нормативами між аераторами має бути відстань не більше 12м.

Як Ви зрозуміли, монтаж аератора - не складна справа і під силу навіть самоучкам. Часу витратите мало, а користі отримаєте максимум. Завдяки скатних точковим аэраторам, Ви забезпечите вентиляцію покрівельного пирога, запобігти утворенню конденсату і його осідання на утеплювачі, а також запобігти утворенню грибка, цвілі.