Водовідведення в душовій кабіні

Набридли громіздкі піддони, які займають багато місця, а хочеться чогось нового? Рішення є – душова кабіна без піддону. Такий варіант візуально розширить простір у ванній кімнаті і зробить інтер'єр більш легким і цікавим.

Така душова підійде як для великих приміщень, так і для самих скромних. Тепер не потрібно думати, як очистити бруд чи ще гірше – грибок з піддону, душову легко і швидко можна помити. За рахунок того, що немає порогу, знижується ризик травмуватися, так і для людей з обмеженими можливостями і літнім куди простіше не переступати через високий бортик. Душова кабіна може бути різних розмірів. Для малогабаритних квартир підійде розмір 80 см х80 см, а для великих приміщень від 90 см х 90 см і вище.

Важливим елементом душовою є злив. Від правильності монтажу залежить експлуатація всієї системи в цілому. Слід врахувати кілька нюансів, якщо ви, звичайно, не хочете затопити сусідів або стояти у воді, яка зливається занадто повільно. Всі ці питання вирішуються ще до установки. Спочатку робиться проект приміщення, де визначається місце для встановлення трапа і площа самої конструкції. Підлоги, де буде розміщуватися душова підіймають на 10-15 см, для того, щоб сховати всі комунікації. У міських квартирах, замість такої високої бетонної стяжки кладуть плити з пінополістиролу, поверх яких наносять цементно-піщаний розчин, тому що згідно з житловим нормам заборонена велике навантаження на бетонне перекриття.

Перед тим, як робити стяжку, поверхня підлоги і стін знизу потрібно обов'язково гідроізолювати.


Без гідроізоляції вода може потрапити всередину стяжки і спровокувати появу грибка. Підлога робиться з ухилом у бік зливу.
Душовий трап – відводить використану воду в каналізацію. Має спеціальний сифон, який усуває запахи з каналізації.

Буває різних форм і видів, основні з них:

  • точковий трап має невеликий розмір, за рахунок чого його можна розміщувати в будь-якому місці: в кутку, в центрі приміщення або біля стіни;
  • лінійні лотки відрізняються від трапа розміром корпусу, він має довгу прямокутну форму і за рахунок цього у нього велика пропускна здатність. Найчастіше його монтують біля однієї з стін душової зони. Хоча варіантів установки може бути кілька.
                                         

Крім цих стандартних варіантів є ще пристінні лотки – вбудовуються в стіну і коштують досить недешево.
 

Ви, звичайно, можете задатися питанням про те, що ж обрати з цих варіантів в душову кабіну. Для встановлення точкового водовідведення знадобитися ухил зі всіх сторін.


Даний трап має дуже доступну ціну, але такий ухил повинен робити спеціаліст. Він досить трудомісткий і вимагає багато зусиль. В той час, як для лінійного лотка потрібно всього лише один нахил у бік зливу або, якщо купується два лотка і вони розміщуються паралельно, то ухил буде вже в дві сторони.

 

Душовий лоток дуже стильний і можна підібрати серед безлічі варіантів решітку, яка буде підходити саме під ваш інтер'єр.


Ця єдина деталь, яку буде видно після монтажу. Грати можна легко помити, також її можна зняти та очистити злив від забруднень. Лоток має високу пропускну здатність і підходить для ультра модних душових систем, для яких вимагається швидкий злив великих обсягів води. Трапи підходять для невеликих приміщень. Розмір решітки для квартири або будинку зазвичай не перевищує 15 смх1 5см. Більш ходовими є трапи з квадратною формою, тому що вони ідеально поєднуються з квадратною плиткою. Можна придбати і круглий трап, але тоді доведеться робити складні вирізи на плитці.

Незалежно від варіанту зливу, слід зробити акцент на затворі. Якщо ви часто використовуєте душову систему, і у вас немає теплої підлоги, підійде гідрозатвор. При нечастому використанні душа підійде сухий затвор.

Поверхня підлоги, де буде розміщуватися майбутня душова повинна бути рівною, очищеною від забруднень. Після роблять гідроізоляцію підлоги і низу стін навколо схову (на 25см). Потім монтується трап і підключається до труб, які повинні бути під нахилом 2-3 градуси. Перед тим, як робити стяжку, перевіряється надійність системи зливу. У трап заливається вода, і якщо все нормально і ніде немає патьоків, то тривають монтажні роботи.

У лінійного лотка можна регулювати висоту ніжок.


Після того, як зроблена стяжка, слід почекати кілька днів, щоб цементно-піщана суміш повністю висохла. Потім готову стяжку можна обмазати шаром мастики. Після приступають до декоративної обробки. Процес укладання підлогового покриття можна спростити, вибравши заздалегідь місце розташування трапа так, щоб між ним і стіною вкладалося кратну кількість плитки. Якщо не хочете ковзати на кахлі, слід вибрати шорстку поверхню.

Спочатку плитку кладуть на підлозі душової, потім укладають на стінах. Після всі шви і стики обробляються силіконом.

Завершальний етап – перегородка душовою. Є кілька варіантів:

  • Перегородка з вільним входом із загартованого скла 4-6 мм. Може бути прозорою, матовою, дзеркальної або з нанесенням малюнка.
  • Звичайна шторка з водонепроникної тканини, яка кріпиться на карниз. Підходить для малогабаритних приміщень.
  • Пластикові або скляні стулки, товщиною від 6-12 мм
  • Склоблоки – оригінальне рішення. Такий варіант підходить для просторих приміщень.

 

Дотримуючись всіх етапів і нюансів монтажу, красива душова кабіна без піддону буде радувати вас протягом багатьох років. Стильна ванна кімната – це не розкіш. Вона є доступною для багатьох, лише було б бажання створити затишне і комфортне простір для водних процедур та релаксації.