Що краще: сушарка для рук або паперові рушники

Часто власники ресторанів, кафе, їдалень, ТРЦ та інших громадських місць при будівництві санвузлів стикаються з великою кількістю запитань про його благоустрій. Один з таких питань «Що встановити: сушарку для рук або диспенсер для паперових рушників?». У цій статті я спробую внести ясність у це питання. Для цього нам потрібно порівняти їх за важливим критеріям.

Година пік – в ресторанах і кафе це обідній час або вечірній, у місцях громадського харчування практично постійно, в ТРЦ це вечірній час та вихідні. Саме в цей час в санвузлах максимально багато людей. І головним завданням буде відсутність черги. Тут висновок такий: одна-дві сушарки не вирішать питання, так як нею скористатися може тільки одна людина, а інші будуть чекати. Тут звичайно виграють диспенсери з паперовими рушниками, але їх потрібно своєчасно наповнювати. Тому потрібно вибирати моделі з місткість від 400 аркушів. Навіть якщо припустити, що одна людина візьме 5 листів, 400 шт вистачить на 80 чоловік. А якщо встановити два і більше диспенсера, проблема черги сама собою вирішується.

Функціонал – сушарки виконують одну функцію – сушіння рук повітряної струменем. Диспенсери з паперовими рушниками більш функціональні. Адже ними можна витерти не тільки руки, але і особа, а також поправити макіяж або привести себе в порядок в сильну спеку.

Спокій і тиша – в санвузлах не повинно бути сильного шуму, адже не дуже приємно сидіти в ресторані і чути шум сушарки для рук. А деякі з них можуть видавати звук досягає 90 дБ. Для людини комфортний рівень звуків не вище 40 дБ. Наприклад, шерех листя 15 дБ, друкарська машинка 50 дБ, мотоцикл з глушником - 80 дБ. Для того щоб висушити руки насухо, потрібно 40 секунд. Далеко не всі зможуть дочекатися, а на вологих руках бактерії поширюються в 1000 разів швидше. Тут знову перевага за диспенсерами з паперовими рушниками.

Економія – період окупності сушарок чималий, а якщо їх кілька, то він затягнеться. Але це здається більш вигідно, адже коли вони окупляться витрати при їх експлуатації мінімальні (тільки плата за електроенергію). Диспенсери мають невелику вартість, але постійні витрати на витратні матеріали (паперові рушники) постійні. Але тут потрібно враховувати не кількість витрачених коштів, а комфорт клієнтів, їх враження і задоволення.

Рівень гігієни - на поверхні сушарок скупчується багато бактерій, що не дуже гігієнічно, особливо це актуально для кнопкових сушарок. А при використанні диспенсера паперовий лист дістають біс контакту з його поверхнею.

Екологічність – сушарки використовують електроенергію, а викидається ними вуглекислий газ, шкідливий для екології. Що стосується паперових рушників, то після використання постійно доводиться викидати сміття, що вимагає їх утилізації (спалювання). І, звичайно ж, для їх виробництва витрачають природні ресурси.

У нас в асортименті диспенсери місткістю на 400 паперових рушників. Цей обсяг підійде для місць з великою прохідністю людей. Диспенсери виготовлені з нержавіючої сталі марки AISI 304. За рахунок цього вони стійки до побутової хімії та механічних пошкоджень.

Підсумок такий: роблячи вибір на користь сушарок або диспенсерів з паперовими рушниками, враховуйте не тільки фінансову сторону, але комфорт клієнтів і ваш імідж.