Як вибрати і на якій висоті монтувати поручні

Для комфортного перебування літніх людей, людей після операції, з інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату, у санвузлах і душових кімнатах встановлюють спеціальні опори-поручні.

Якщо ще пару років тому ними обладнали лікарні, то зараз їх встановлюють практично у всіх громадських місцях. Наприклад: на заправках, в школах, ТРЦ, аеропортах, ресторанах, готелях. На сьогоднішній день поручні також купують для установки в квартирах і будинках. Незважаючи на всю популярність встановлення даних виробів, часто стоїть питання «Як вибрати поручні?», і «На якій висоті встановлювати поручні для санвузлів». У цій статті я відповім на ці питання.

Для тих читачів, які тільки перший раз зіткнулися з даним питанням, в двох словах розкажу, «навіщо вони потрібні і що з себе представляють».

Поручні полегшують життя і допомагають обходитися без сторонньої допомоги, доглядати за собою, здійснювати гігієнічні процедури. Якісні і довговічні вироби виготовлені виключно з нержавіючої сталі.

Різновиди поручнів: (перелінковки)

В душових зонах без бар'єрного типу встановлюють настінні сидіння для купання. Вони потрібні для того, що б люди яким важко стояти на ногах, могли сісти і прийняти душ без сторонньої допомоги.


Ну що ж, перейдемо до вибору і висоті установки.

Для установки в санвузлах біля унітазу використовую поручні Р-образного типу, відкидні настінні або відкидні підлогові на стійці. Головне правило - щоб людина на візку змогла безперешкодно під'їхати до нього. Якщо біля унітазу є з двох сторін місце, тоді можна встановити з кожного боку поручні відкидні підлогові або настінні. Так як їх можна перевести в вертикальне положення, вони практично не займають місця. Монтувати обидва варіанти потрібно на відстані 10-20 см від унітазу. А висота установки настінних відкидних поручнів 75-85 см від підлоги.

Якщо ж з одного боку біля унітазу стіна, тоді з боку стіни встановлюють Г-подібний поручень або прямий (горизонтально). А з іншого боку відкидної. Прямі поручні потрібно брати довжиною не менше 40 см. І встановлювати їх з відступом 20 см від стіни, на висоті 70-75 див.

Поручні біля умивальника також потрібні для опори, адже спиратися на саму раковину небезпечно! Для цього є спеціальні поручні для умивальників. Вони виконані у вигляді огорожі навколо нього. При цьому служать надійною опорою і не загороджують під'їзд або підхід до самого умивальника. Така модель поручня кріпиться до стіни і підлоги, тому висоту вибирати не потрібно. Єдине, над чим треба морочитися, так це зіставити ширину і глибину умивальника і поручня. Щоб уникнути ситуації, що поручень менше умивальника, або набагато більше його.

Якщо умивальник знаходитися біля стіни і установка такої моделі поручня неможлива, тоді на стіну горизонтально встановлюють прямий поручень довжиною 40-60 см на висоті 70-95 см (залежно від висоти умивальника) з відступом від стіни близько 20 см. А з іншого боку Г-подібний поручень на відстані 10-15 см від умивальника.

Найчастіше душову зону для таких людей облаштовують безбар'єрного типу. Це зручно, адже вона знаходиться на одному рівні з підлогою на відміну від душової кабіни. В такому разі треба тільки подбай про слизькій плитці, ну або на крайній випадок про гумових килимках. Важливо правильно підібрати поручні в душовій зоні. Яка б не була планування, в таку зону категорично не встановлюють поручні відкидні підлогові і Г-подібні. Обов'язково до встановлення сидіння для купання.
Адже сидячи прийняти душ набагато простіше, ніж стоячи. Висота установки становить 45-60 см в залежності від росту людини. Якщо це громадська душова, наприклад, у лікарні, і сьогодні нею користується людина зріст 156 см, а завтра 180 см тоді висоту краще вибрати середню. Біля сидіння з боку стіни встановлюють поручень L-типу або прямий. L-типу поручень встановлюють на висоті 70-75 див. А прямий поручень встановлюють вертикально на висоті 85 див. При цьому довжина поручня 60 см. З іншого боку біля сидіння можна встановити відкидний настінний поручень. Висота установки при цьому 70-75 див. Встановлення поручнів з двох сторін допомагає піднятися у вертикальне положення без сторонньої допомоги.

Я поділилася з Вами усіма рекомендаціями, які потрібно враховувати при установці і виборі поручнів для санвузлів і душових кімнат.