Якої марки стали вибрати поручні

Вибрати відповідну марку стали для поручнів і перил досить складно. Це пов'язано з тим, що тільки фахівець може правильно оцінити фізичні та хімічні властивості сплаву стосовно об'єкта, на якому ці самі поручні будуть використані.

Наприклад, для поручнів, використовуваних всередині житлових будинків і громадських приміщень, підходить високолегований нержавіючий сплав AISI 201. Однак цей сплав придатний тільки для опалювальних будівель з нормальними показниками вологості.

Поручні для вуличних пандусів, наприклад, в заміській нерухомості, виробляють зі сталі AISI304 - аустенітного сплаву зі зниженим вмістом вуглецю. Однак такі перила придатні лише для об'єктів, що знаходяться далеко від прісних і солоних водойм.

Для поручнів біля басейнів, в саунах, лазнях, а також для вуличних поручнів, які знаходяться поблизу водойм, моря в переважній більшості випадків задіють сплав Ultra AISI 316L.

Чому не кожен сплав підходить для поручнів

Під впливом зовнішнього середовища, незалежно від того, знаходиться поручень зовні або всередині приміщення, метал піддається руйнуванню. Цей процес називається корозією. За стійкість сплаву до корозії відповідає хімічний елемент хром, чим більше його вміст в сплаві-тим вище корозійна стійкість.

Для розуміння процесу варто врахувати, корозія також буває різною. Метал руйнуватися від впливу хімічних речовин-наприклад, димових газів, також виділяють електрохімічну корозію-при контакті з кислотами, лугами, морською водою.

Для поручнів використовують так звані аустенітні корозійностійкі сталі, які відрізняються стійкістю до електромеханічної корозії. У побуті такий сплав називають "нержавійкою«,» нержавіючої сталлю", маючи на увазі, що вміст хрому в сплаві перевищує показник в 17%.

Крім хімічного складу стали на корозійну стійкість впливає і спосіб механічної обробки. В процесі шліфування, наприклад, виникають мікро дефекти, які згодом є вогнищами виникнення корозії. З цієї причини полірована нержавіюча сталь для поручнів значно ефективніше чинить опір корозії, ніж, наприклад, шліфована. Розглянемо докладніше сплави для поручнів і їх характеристики.

 

AISI 201


Даний нержавіючий сплав відноситься до бюджетних варіантів і добре себе зарекомендував в якості матеріалу для перил всередині приміщень, за умови дотримання нормальних показників вологості повітря. Стійкість до корозії варто вважати високою за умови використання в стандартних умовах — в опалювальному житловому або нежитловому приміщенні, де не передбачається вплив кислот і лугів.

AISI304

У разі, якщо перила з нержавіючої сталі будуть монтуватися на вулиці, в приміщеннях з високою вологістю, часто вибирають сплав AISI 304. Він придатний для експлуатації в разі, якщо не передбачається постійний контакт з водою — тобто встановити поручні з нержавійки AISI304 можна в сухій частині басейну або сауни, у заміського будинку, який знаходиться далеко від водойм.
 


AISI304 передбачає підвищений вміст хрому і нікелю в складі, що робить стійкість до корозії в 5 разів вище, ніж у AISI 201. Також зазначений сплав відмінно проявляє себе при контакті з парою — в саунах, лазнях, купелях, а точніше — в сухих їх ділянках.

AISI 316

Цей сплав відмінно зарекомендував себе в якості матеріалу для поручнів, поручнів, огорож в середовищі з високою агресивністю. Наприклад, такі поручні можна встановлювати в мокрих ділянках басейнів, лазень, поблизу моря або інших водойм. Фізичні та хімічні властивості сплаву поліпшені за допомогою включення молібдену (2.5%). Цей хімічний елемент забезпечує підвищену стійкість до корозії, хімічних впливів та інших агресивних середовищ.