Облаштування спортивного майданчика для людей з обмеженими можливостями

Житлові будівлі, торгово-розважальні центри, ресторани і кафе, спортивно-тренувальні комплекси та інші громадські місця повинні бути доступними для відвідування всіх бажаючих. Введені не так давно нові будівельні норми - ДБН Ст. 2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», які набрали чинності 1 квітня 2019 року, щодо обов'язкового створення безбар'єрного середовища для маломобільних груп населення, є обов'язковим до виконання всіма архітекторами, проектувальниками та будівельниками. У ДБН додано близько 100 якісних змін для безпеки і комфорту людей, в першу чергу, людей з інвалідністю та з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху та інших маломобільних груп - людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми і вагітних жінок.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я інвалідність в Україні мають близько 10% від усього населення країни. 80% з цих людей є працездатними і активними. Однак реалізація їх прав і свобод неможлива до тих пір, поки не буде створена реальна доступність у громадських закладах, житлових будинках, на вулицях, в транспорті та іншої інфраструктури. На сьогоднішній день 95% пандусів обладнані неправильно, тактильна плитка, підйомні платформи і поручні для інвалідів практично ніде не встановлені. Що таке тактильне покриття і елементи доступності для маломобільних груп населення, більшість людей навіть не знають. Завдяки новим нормам можливо, нарешті, виправити цю ситуацію в кращу сторону і адаптувати інфраструктуру будівель і території, тим самим полегшити життя цим категоріям населення.

При виборі матеріалів і обладнання для адаптації та доступності всередині будівлі або зовні на майданчику, необхідно враховувати всі перешкоди і бар'єри, з якими може зіткнутися спортсмен з обмеженими можливостями. До уваги беруться потреби людей з проблемами зору, слуху і порушенням опорно-рухового апарату.

Для цього при проектуванні, будівництві і реконструкції будівель і територій, як спортивного, так і громадського призначення знадобиться наступне обладнання:

  • пандуси та спеціальні підйомники для переміщення по сходах
  • тактильні покриття
  • обладнання для доступності – поручні

 

Комплексні заходи щодо адаптації об'єктів інфраструктури – це не тільки усунення бар'єрів і перешкод. Ми рекомендуємо приділити увагу таким моментам для забезпечення комфорту і безпеки:

Люди з вадами зору можуть пересуватися по будівлі або території з собакою поводирем. Відповідно, повинна бути обладнана зона вигулу.

Для орієнтації осіб з повною втратою зору і слабозорих повинні бути встановлені тактильні покриття, які допоможуть їм орієнтуватися, самостійно і вільно пересуватися.

Для людей з порушенням опорно-рухового апарату та для спортсменів, що пересуваються на кріслах-колясках, обов'язково повинні бути встановлені поручні, які забезпечать їм підтримку, допоможуть обійтися без сторонньої допомоги і без обмежень займатися фізичними вправами.

Поручні виготовляються з високоміцної нержавіючої сталі марки AISI 304, завдяки чому витримують підвищені навантаження і стійкі до корозії і механічних пошкоджень.

Поручні бувають двох видів:

 

Завдяки різноманітності форм, розміру і довжини, поручні з нержавіючої сталі широко застосовуються як в громадських місцях і в медичних установах, так і в домашніх умовах для допомоги людям після важких операцій і людям з порушенням опорно-рухового апарату, а також для інших маломобільних груп населення - людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми і вагітних жінок.

Якщо вам необхідно реалізувати комплекс заходів по адаптації і доступності громадського або спортивного об'єкту для людей з обмеженими можливостями, телефонуйте нам! Фахівці компанії Sanpeis допоможуть з вибором необхідного устаткування.