Відкидні поручні – їх види та призначення

Поручні для людей з обмеженими можливостями полегшують життя не лише інвалідам, але й людям з проблемами опорно-рухового апарату, літнім людям, що страждають від надмірної ваги, а також хворим з тимчасовими і важкими травмами.

Відкидний поручень користується великим попитом для малогабаритних санвузлів. На відміну від звичайних поручнів, даний варіант можна легко відкинути вгору і тим самим заощадити простір.

Перед тим, як придбати поручень, слід врахувати площа приміщення, вибрати місце для установки і індивідуальні особливості користувача. Проводиться розрахунок рухів людини з обмеженими можливостями, і як він буде виконувати ту чи іншу процедуру. Крім зручності, поручні також необхідні для безпеки. У ванній кімнаті буває дуже слизько, а зайвий травматизм не потрібен.

Крім поручнів слід розмістити спеціальні гумові килимки в ванною або душовою зоні, також на підлозі, якщо кахель не має шорстку поверхню. Психологічно такій людині буде комфортніше від усвідомлення, що він може сам себе обслужити без сторонньої допомоги, якщо вбиральня буде обладнана під його потреби.
 

Зверніть увагу, при виборі поручня враховуються фізіологічні особливості інваліда: зріст, вага і опорно-рухові можливості. Від розміру приміщення залежить кількість поручнів, при вимірі визначається довжина і діаметр, щоб хворому було комфортно його охоплювати!


Монтаж:

Перед тим, як прикрутити поручень, роблять розмітку на місці і акцент на їх безпечному розміщенні, щоб вони не заважали руху. Потім проробляється отвір і вставити дюбель, прикладаються фланці поручнів і фіксуються кріпленням з комплекту. Зверху розміщують заглушку. Нехай ви розмістите найнеобхідніші з поручнів, зате вони не будуть перешкоджати вільному переміщенню.

Переваги матеріалу з нержавіючої сталі:

  • тривалий термін експлуатації
  • стійкість до корозії
  • відсутність деформації
  • вологостійкість

 

Поручні можуть також виготовляти з пластику і навіть можна знайти дерев'яний аналог.

Відкидні поручні найчастіше встановлюють біля унітазу. Обов'язкова вимога – монтаж на несучій стіні, якщо ж немає такої можливості, альтернатива – поручень відкидний на стійці. Він універсальний, кріпиться до підлоги або до стіни. Щоб людині з проблемами опорно-рухового апарату було комфортно, стандартно встановлюють поручні з двох сторін.


Є кілька варіантів відкидних поручнів:

  • з додатковим тримачем для туалетного паперу «Н-образний». Діаметр труби 32 мм – оптимальний для дорослої людини, зручний обхват рукою
  • з тримачем для туалетного паперу «L-подібний». Можна не купувати окреме кріплення для туалетного паперу
  • стандартний відкидний поручень (без додаткових власників). Його можна встановлювати біля унітазу, раковини, пісуара

 

Ці поручні можна легко перемістити з горизонтального положення у вертикальне на 90 градусів, їх досить просто повернути рукою. Вони виготовлені з нержавіючої сталі AISI 304 – найвищої якості. До складу матеріалу входить до 10% хрому і вміст нікелю від 17 до 19%.

Згідно нормам і вимогам безпеки, в туалеті встановлюється 2 поручня з двох сторін: один – напівкруглий (на вибір відкидний або звичайний, для громадських місць краще відкидної, щоб на візку було легше під'їхати до унітазу), другий з трьома точками опори. Комфортною висотою від підлоги вважається інтервал 70-75 см!

Для душової можна придбати відкидне сидіння для купання. Основу сидіння становить вологостійке дерево. Рамка і ніжка виготовлені з нержавіючої сталі. Конструкція кріпиться до несучої стіни. Згідно з чинним нормативним вимогам в кожному громадському місці має бути не менше однієї кабіни для санітарно-побутових потреб, доступні всім категоріям маломобільних груп населення.

У громадських місцях адаптована кабіна повинна бути не менше 220 см в ширину і 165 см в глибину. Такі габарити дозволять спокійно розвертатись людям, що використовують інвалідні коляски. Збоку від унітазу передбачають вільний простір шириною не менше 80 см для розміщення інвалідного візка.


Дані поручні призначені для полегшення життя людей з обмеженими можливостями. Вони дають шанс людині впоратися самостійно під час гігієнічних процедур.

Поручні у ванній кімнаті розміщують не тільки з боків унітазу, але і біля умивальника, у ванній, в душовій зоні. У нас ви можете вибрати один з найбільш оптимальних та прийнятних варіантів саме для вас.