Поручні для інвалідів в санвузлах

На сьогоднішній день в Україні існує чотири групи людей з інвалідністю. При групі 1А і 1Б люди повністю або частково залежать від допомоги інших осіб і не можуть самостійно себе обслужити. Другий і третій вид інвалідності дається не на довічній основі на відміну від перших двох і хворі змушені від року до трьох років проходити медико-санітарну експертизу. По її закінченню можуть продовжити інвалідність або ж зробити її безстроковою.

З 2002-2004р. у 59 країнах проводилося Всесвітнє дослідження щодо питань охорони здоров'я. Згідно з отриманими даними, інвалідність мали 650 млн. людей, з яких тільки 92 млн. були з важким ступенем інвалідності. Рівень таких хворих був значно вище в країнах з низьким рівнем доходів.

Конвенція про права інвалідів була прийнята Генасамблеєю ООН в 2006 році, а набула чинності в 2008 році. Україна активно впроваджує пункти цього документа в своє законодавство, щоб відповідати Європейським стандартам.

Згідно з нормативним вимогам ТРЦ, магазини, аптеки та інші громадські місця повинні бути обладнані пандусами, а в санвузлах розміщують спеціально обладнану кабіну з поручнями для маломобільних груп населення.
 


Без цих поручнів не можуть обійтися:


  • люди з інвалідністю різних груп, в тому числі й інваліди по зору
  • літні люди
  • вагітні на пізніх термінах
  • наявність тимчасових проблем зі здоров'ям – переломи кінцівок і інші хвороби, які сковують рухи

 

У магазинах ТРЦ крім пандусів мають бути встановлені поручні у вбиральнях. Вони потрібні для того, щоб людина з обмеженими можливостями міг самостійно впоратися без сторонньої допомоги. Поручні встановлюють на комфортній висоті від підлоги і повинні бути міцними, щоб витримувати певну вагову навантаження. У громадських місцях встановлюються поручні з нержавіючої сталі.

Поручні для унітазу виготовляються різних варіантів залежно від потреб людини з обмеженими можливостями, наприклад:


 

Практично всі ці поручні повинні встановлюватися на несучі стіни. Це важливо, тому що вони беруть на себе навантаження від ваги тіла. Біля ванної монтують прямі поручні. Слід підібрати такий діаметр поручня, щоб рука змогла його надійно обхопити і не зісковзувала. У душовій зоні можна встановити L-подібний поручень для додаткової підтримки

Є багато варіантів поручнів для раковин, все залежить від потреб людини, адже є колясочники і для них повинна бути надійна опора і люди без таких обмежень, але яким потрібна додаткова опора. Можна встановити два відкидних поручня з боків раковини, щоб заощадити простір. Поручні легко підіймаються вгору або П-образний поручень під умивальник, який кріпиться до стіни і розташовується навколо раковини, служить зручною опорою з трьох сторін. Такі поручні можуть встановлюватися як вдома, так і в громадських місцях. Є варіант встановлення прямих поручнів у вертикальному положенні від мийки.

 

 

Настінні опори будуть незамінними для тих, кому складно присідати і підніматися з місця. Ці опори встановлюються в тих місцях в санвузлі, де потрібна додаткова підтримка. Вони дають можливість безпечного переміщення і скорочують вірогідність травмуватися при падінні. В першу чергу дані поручні розміщують в туалеті, у ванній кімнаті або в сумісних санвузлах. До комплекту поручнів додаються кріплення, що забезпечують надійну фіксацію. Перевага поручнів в їх надійності, практичності і безпеки. Їх встановлюють будинку, в офісних центрах, ТРЦ, лікарнях і місцях для реабілітації після травм і хвороб.