Установка поручнів для інвалідів в санвузол своїми руками

Маломобільним групам населення-інвалідам, людям після операцій, жінкам на крайніх термінах вагітності — вкрай складно вести звичайне життя і самостійно забезпечувати власні потреби. Благо, в Україні тепер прийняті закони передбачають планування будівель з урахуванням потреб МГН. Однак споруди старих зразків, на жаль, не відрізняються пристосованістю для потреб інвалідів, в першу чергу — це стосується ванних кімнат і туалетів.

Облаштувати нормальну ванну і санвузол — вкрай важливо, так як вирішується не тільки питання з самостійним миттям і гігієнічними процедурами, а й знімається психологічний аспект, коли інвалід відчуває себе погано, від того, що вимагає постійної допомоги сторонніх навіть в таких простих процесах.
 

 

Які бувають поручні для ванної та туалету: види і комплектація

Перед вибором поручнів та інших атрибутів для санвузла в будинок, де є люди з обмеженими можливостями, варто враховувати:

  • в якому місці плануєте монтаж поручнів
  • ступінь рухливості людини, що вимагає догляду
  • особливості планування туалету, ванної кімнати, душової


У будинках старої споруди ванні часто негабаритні, і досить 1-2 поручнів, у великих приміщеннях знадобиться 3-4 опор, в залежності від площі приміщення.

По конфігурації поручні діляться на 2 типи:


Другий варіант оптимально підходить для малогабаритних ванн і туалетів, так як після користування, поручень можна відкинути і заощадити місце. Коли відкидні пристосування складені-місця займають дуже мало.

 

 

Також поручні бувають прямий або кутовий, відповідно-лівосторонніми або правосторонніми. Тут вибір залежить тільки від конфігурації ванної кімнати або санвузла.  Найзручнішим діаметром поручнів вважають обхват 4-4, 5 см, вони вважаються найзручнішими для того, щоб інвалід міг обхопити конструкцію і рука не зісковзувала.

Коли вибираєте поручні для ванної або туалету, стежте за комплектацією. Вона повинна включати:

  • Металовироби для монтажу-гвинти, гайки, шурупи, анкера та ін.
  • Шарніри і відводи для монтування хрестовин
  • Ручки-нагадують кулю, за який зручно тримаються в якості додаткової опори
  • Заглушка

 

Як встановити поручні в туалетній кімнаті

Логіка проста: тримач і опора повинні дозволяти малорухливому пацієнтові встати з коляски, самостійно пересісти на унітаз, після чого також пересісти з унітазу на коляску без допомоги сторонніх.

Поручень варто монтувати на висоті одного метра, відповідно до конфігурації приміщення — праворуч або ліворуч від унітазу. Відстань, на яке він повинен бути віддалений від стіни — 6-7 см.Якщо ви купили парні ручки — монтують їх за унітазом, щоб проходили з боків на висоті одного метра.

Якщо унітаз встановлений в кутку-на ближній стіні встановлює тримач горизонтального типу, по інший бік — стійкий і перила. Для туалету краще купити поручні з нержавійки - вони міцні, витримують велике навантаження і їх легко дезінфікувати спиртовими складами і побутовою хімією.

 


 

Як встановити поручні у ванній кімнаті

Монтаж поручнів залежить від того, наскільки рухливий пацієнт. Якщо людина може самостійно стояти в процесі вмивання над раковиною, поручні ставлять з боків раковини. Комплектувати їх можна стільчиком, який розкладається в потрібний момент.

Над ванною монтують спеціальної відкидний сидіння, на яке інвалід сідає в процесі миття. Поручні для заходу у ванну ставлять на дві стіни. Перила ставлять між ванною і раковиною, це дозволяє економити місце і триматися за них і в процесі вмивання, і коли людина переміщається для прийому ванній.