У чому відмінність стали AISI 201 і AISI 304

Сплави AISI 201 і AISI 304 багато в чому схожі між собою, і багато хто помилково вважає, що AISI 201 — дешевий аналог AISI 304, і не існує значної різниці між цими двома сталями. Насправді ситуація йде трохи інакше. Підготували для Вас порівняльну характеристику сплавів, яка наочно покаже, в чому полягає різниця між двома зазначеними марками.

Хімічний склад

В першу чергу, різниця в ціні на ці сплави викликана різною хімічною структурою, яка, в свою чергу, безпосередньо впливає фізичні особливості та експлуатаційні якості.

Як видно з таблиці, вміст нікелю і хрому в сплаві 304 значно вище, ніж у бюджетного AISI 201, що обумовлює велику стійкість до корозії першого зі сплавів. Сплав 304 вважається однією з найбільш часто вживаних марок сталей аустенітного класу. При своїй ціні, даний сплав дає високі показники опірності окисленню, якісні експлуатаційні властивості і хорошу зварюваність. Сплав відноситься до кислотостійким, допустимо короткостроковий вплив високих температур до 950 градусів.

AISI 201 має в складі Марганець, азот, нікель, хром в збалансованих пропорціях.


Структура сплаву стабілізована за рахунок додавання азоту до складу, який, ДО РЕЧІ, дозволяє знизити вміст інших стабілізаторів — нікелю, марганцю. Сталь має високу механічну стійкість, присутній потенціал до холодної деформації. AISI 201 помірно зварюється, сприйнятлива до глибокої витяжці.


Технологічні особливості

  • AISI 201 легка в куванні, зміцнюється в процесі холодної деформації. Добре обробляється в холодному стані. Відрізняється міцністю при штампуванні, згинанні, розтяжці. Зварюється за допомогою дугового зварювання, при волочінні зберігає пластичність, завдяки міді в складі.
     
  • AISI 304 при будь-якій гарячій обробці вимагає відпалу, вважається дуже міцною, пружною і пластиною. Придатне для ротаційної і глибокої витяжки, добре згинається, піддається формуванню розтягуванням. Зварювання характеризується як хороше.
     

Сплав 201 не відрізняється високою корозійною стійкістю при агресивних зовнішніх впливах. Відповідно доцільно використовувати цю сталь в якості матеріал для деталей, використовуваних всередині приміщень за умови нормальних показників вологості і температури.

У свою чергу 304 сплав навпаки має високу корозійну стійкість і стійкість до окислення, тому широко використовується для створення обладнання, деталей, трубопроводів, поручнів, що встановлюються в агресивному середовищі.


Сфера застосування

Сплав 201 широко використовується в машинобудуванні, авіаційній промисловості, для створення деталей трубопроводів, де не передбачається контакт з агресивними речовинами. Часто 201 сплав використовують в харчовій промисловості (без контакту з продуктами харчування), меблевому виробництві, створенні побутових предметів. З AISI 201 роблять поручні і огорожі всередині будівель, пандуси та інші спеціальні конструкції.
 


Сплав 304 задіють в різних сферах легкої і важкої промисловості, в побутових умовах, в медицині в якості матеріалу, що контактує з агресивними середовищами. Придатний для зіткнення з харчовими продуктами, тому з 304 роблять ємності для води і сипучих речовин. Висока корозійна стійкість матеріалу робить сферу його застосування значно ширше, ніж у сплаву 201. AISI 304 можна зустріти в громадських басейнах і саунах — поручні і огорожі роблять саме з такого сплаву.