Види поручнів для дверей і стін

Поручні для маломобільних груп населення являють собою функціональні конструкції, які значно полегшують життя людям з обмеженими можливостями або тимчасовими обмеженнями рухливості. Поручні дають людині додаткову точку опори, завдяки чому йому стає набагато простіше самостійно сідати, вставати, міняти положення тіла, що істотно підвищує ступінь його свободи.

Навіщо потрібні поручні?

Пристінні поручні для інвалідів встановлюють всередині або зовні приміщень для надання людям додаткової підтримки і максимальної самостійності в питаннях пересування. Оснащення житла функціональними поручнями може знадобитися не тільки для людей з обмеженими можливостями, але і для тих, хто проходить відновлення і реабілітацію після операцій або травм.

Зонами найбільшого дискомфорту і небезпеки для маломобільних людей є ванна кімната і санвузол. Слизьке підлогове покриття стає ще більш небезпечним через конденсату і скупчення вологи. Якщо випадково посковзнутися, тіло інстинктивно хапається за найближчий предмет. Найчастіше у ванній це раковина, яка не завжди здатна витримати вагу дорослої людини.

Поручні для ванної кімнати можна встановити в душовій зоні, біля ванни або умивальника, що дозволить людині виконувати гігієнічні процедури більш комфортно і безпечно. Ергономічні опори запобігають ризику отримання травми при пересуванні по слизькій підлозі. Якщо поручні встановлюються на стіні над ванною, маломобільному людині буде зручніше в неї занурюватися і підніматися назад. Це сприяє підвищенню не тільки фізичного, а й психологічного комфорту.
 


 

Також можна виділити поручні для туалету, які допомагають сісти і встати. Таке доповнення актуально не тільки для установки будинку, але і для громадських закладів.

Згідно з актуальними нормами будівництва в Україні поручні повинні бути встановлені біля унітазу і раковини в:

  • медичних установах
  • закладах громадського харчування
  • кінотеатрах і концертних залах
  • аеропортах, вокзалах, автозаправках
  • торгових центрах
  • готель
     

Різновиди поручнів


За типом конструкції і способом використання поручні для маломобільних груп громадян діляться на дві основні категорії: стаціонарний і відкидний. Стаціонарні встановлюються так, щоб їх положення неможливо було змінити. Таке рішення найбільш безпечне і міцне, однак, особливості приміщень не завжди допускають їх повноцінне використання.

Відкидні поручні монтують на рухливі консолі, що дозволяє в разі непотрібності прибрати їх в сторону. Такі поручні можуть додатково мати допоміжну опору. Вони найбільш затребувані в невеликих приміщеннях, особливо в квартирах і санвузлах.

За формою також виділяють різні види поручнів. Стаціонарні бувають:

 


Конструкція може бути стандартною, посиленою за рахунок двох точок фіксації або з трьома кріпленнями.

Відкидні ж відрізняються способом установки:


За способом монтажу всі поручні діляться на підлогові, настінні і комбіновані з фіксацією «стіна-підлога». Остання конструкція може одночасно охоплювати зону раковини і унітазу для санвузлів суміщеного типу. Візуально така конструкція схожа на ходунки і дає можливість максимально задіяти обмежений простір.