Ізоляція для холодильних установок

Призначення холодильних установок – підтримувати потрібний температурний режим і перешкоджати доступу тепла, яке виходить зовні установки. Якщо правильно підібрати ізоляцію, ви можете заощадити на додаткових витратах на електроенергію.

Головні вимоги для теплоізоляції холодильних установок:

  • наявність низького коефіцієнта теплопровідності, щоб було менше втрат холоду
  • мала середня щільність ізолюючого матеріалу (пористість більше, а щільність менше)
  • щоб ізоляція справлялася з виниклим конденсатом від установок
  • стійкість до температурних перепадів
  • вогнестійкість
  • відсутність схильності до гниття

 

Ізоляцію виготовляють з матеріалів, які погано проводять тепло. Розрахунок товщини теплоізоляції виконується з урахуванням температури всередині і зовні холодильної камери і критеріїв ізоляції.

Для холодильного устаткування рекомендуються такі матеріали, як:

 

Спінений каучук за своїми властивостями і характеристиками підходить для будь-яких видів холодильних установок. Має великий термін експлуатації. Ефективний як при дуже низьких температурах до – 200ºС, так і при високих до 110ºС.


Переваги:

  • висока опірність конденсату
  • паронепроникний
  • гнучкий, але міцний
  • не токсичний
  • відмінно справляється з перепадами температури при заморожуванні і відтаванні холодильних установок
  • закрита пориста структура дозволяє протистояти волозі

 

Єдиний нюанс – з часом може руйнуватися від сонця, тому зверху повинно бути спеціальне покриття.

Головна відмінність від спіненого поліетилену і мінеральної вати – не вбирає вологу. Він не деформується в процесі експлуатації. Крім труб використовується також при монтажі стелі в морозильній камері. При діаметрі трубопроводу до 100мм використовується трубна ізоляція, яка випускається кратно 2 м. п. У продажу є ізоляція товщиною 6 мм, 9 мм, 13 мм, 19 мм і під замовлення 25 мм, 32 мм Для надійної фіксації ізоляції застосовується клей. За технологією спочатку промащують трубу і чекають кілька хвилин, щоб він трохи підсох, потім накладають каучук. Стики повинні бути герметизовані, тому на них ще накладають каучукову стрічку. Завдяки липкій шару стрічки, спрощується монтаж, і значно скорочуються втрати холоду. Її прокладають внапуск.

Для труб діаметром більше 100мм застосовується каучукова листова ізоляція. Тут же трохи інша технологія нанесення клею наноситься на внутрішню листову частину і на поверхню, яку будуть ізолювати. Стики повинні бути добре оброблені, на них наноситься скотч. Листова ізоляція може бути з алюмінієвим покриттям, липким шаром чи без нього. У продажу є товщина від 6 мм – 32 мм Алюмінієве покриття буде виграшним для теплоізоляційної функції.

Популярним і відносно недорогим матеріалом є спінений поліетилен. Для холодильного обладнання його застосовують в якості трубної ізоляції, яка кратна 2 м. п. Він не застосовується тільки з аміачними холодильними установками. При температурі вище 90 градусів матеріал починає деформуватися і руйнуватися. Також може бути неефективним для низькотемпературних фреонових установок (не витримує експлуатацію при постійній низькій температурі).

Перевага – ціна. Завдяки своїй закритій структурі при пошкодженні матеріалу він не зіпсується. Має легкий вага і гарну гнучкість. Температурний режим від -40 до 85 град.С. При монтажі використовується разом з клеєм для ізоляції, а стики обробляються армуючої стрічкою Duct Tape.

Мінеральна вата на основі базальтової застосовується для будь-яких установок.


Переваги:

  • витримує низьку температуру до -200ºС і високу 250ºС
  • матеріал негорючий, може довго експлуатуватися
  • висока теплопровідність - 0,045 Вт/мК

 

Мінус - в невдалому монтажу, плюс зверху слід укласти пароізоляційний шар. Це досить таки складний матеріал у процесі укладання, вимагає професіоналізму. Якщо на об'єкті багато стиків, якісна герметизація швів практично не здійсненна, а значить - термічні втрати гарантовані. Волога, яка виникає, поглинається матеріалом і за рахунок цього знижується теплозберігаюча здатність. Зверху мінеральної вати є фольговані покриття, яке захищає від механічних пошкоджень та вологи.
 


Перед тим, як укладати ізоляцію в холодильній камері, продумуються заздалегідь місця для кріплення трубопроводів і самого обладнання, бо доведеться знімати частину ізоляції для закладних елементів. Забороняється проводити монтаж ізоляції на поверхні обладнання, яке має негативні температури. Вибір матеріалу залежить від вас і ваших фінансових можливостей. Але пам'ятайте, що краще раз купити якісний і відповідний матеріал, ніж потім знову робити заміну і ще платити за послуги монтажу.

Лозенко Анна