Ізоляція систем вентиляції

Вентиляція - це важлива система, що забезпечує санітарно-гігієнічні та сприятливі умови для здоров'я людини.

Як же працює система вентиляції? Розглянемо більш докладно!

Вентиляційна система - це сукупність технологічних пристроїв і механізмів для забору, відведення, переміщення та очищення повітря. Вона є невід'ємною частиною комплексної системи комунікації приміщень і будівель. Завдяки роботі вентиляційної системи в приміщенні підтримуються комфортні для побуту та умови роботи (постійна комфортна температура повітря, оптимальна вологість, швидкість і чистота повітряних мас).

Розрахунок вентиляції проводиться за допомогою наступних параметрів:

  • Продуктивність по повітрю (м3/год)
  • Робочий тиск (Па)
  • Швидкість потоку повітря у повітропроводах (м/с)
  • Допустимий рівень шуму (дБ)
  • Потужність калорифера (кВт)

 

Будь-яка вентиляційна система будується на засадах природної і примусової циркуляції повітря.

Основним принципом функціонування системи є природна тяга. Повітря переміщається в будівлі за рахунок різниці температур і тиску повітряних мас.

Природна вентиляція працює за наступним принципом - відпрацьовані нагріті повітряні потоки завжди прагнуть вгору, а холодні повітряні маси займають простір ближче до підлоги і завжди прагнуть витіснити теплі. Для ефективного функціонування вентиляційної системи досить буде встановити канал для вхідного повітря ближче до підлоги в приміщенні і вихідний канал для відпрацьованого повітря під стелею.

В цьому і є основне завдання вентиляції - створення безперервного контуру циркулюючого повітря, де приплив і витяжка повітряних мас - збалансовані!

Примусова вентиляція працює за наступним принципом - припливний вентилятор нагнітає повітря з зовнішнього середовища, далі повітря проходить через фільтр і нагрівач (де відбувається його подальша очищення та нагрівання), потім повітря по системі повітроводів подається в приміщення і далі вентилятор здійснює витяжку повітря в зовнішнє середовище.

Примусова вентиляція використовується для вирішення більш складних завдань по очищенню повітря. Цей вид вентиляції знайшов широке застосування в приватних будинках, офісах, кафе, ресторанах, магазинах, на виробництві, де не справляється природна вентиляція.

Але щоб всі ці процеси втілити в життя, вентиляційні системи потрібно утеплювати. Для чого ж потрібна ізоляція для вентиляції?
Ось 4 основні причини:

  • Захистити повітроводи від появи конденсату у вентиляції. У неопалюваних приміщеннях і на вулиці при зіткненні холодного і теплого повітря на металі повітроводів дуже швидко утворюється конденсат, що в подальшому призводить до корозії. Взимку конденсат моментально перетворюється в лід або іній, лід перекриває перерізу вентиляційних каналів, при цьому знижуючи ефективність всієї системи.
  • Уникнути теплових втрат. Повітря, яке потрапляє в будинок, взимку повинна підігріватися спеціальними нагрівальними елементами. Утеплювач допоможе уникнути охолодження повітря на проміжку від точки нагріву до виведення з приміщення.
  • Шумоізоляція. Якщо в квартирах рух повітря по трубах ще не так чути, то в приватних будинках, на виробництві та інших великих об'єктах - все досить-таки чути. Частково звукова хвиля гаситься за рахунок власного природного згасання, але щоб повністю погасити вібрації і звукові хвилі необхідно вдатися до шумоізоляції вентиляційного обладнання.
  • Вогнезахист вентиляційних каналів. Навіть якщо повітроводи виготовлені зі сталі або алюмінію, він все одно не відповідають протипожежним вимоги. Тонколистовий метал при виникненні вогню в приміщенні швидко нагрівається, це в результаті призводить до місцевих руйнувань і розгерметизації, завдяки чому вогонь ще швидше поширюється.


Які ж матеріали найефективніше застосовувати для таких завдань по вентиляції? Ми однозначно зможемо Вам допомогти розібратися в цьому!

Всі матеріали, застосовувані для теплоізоляції вентиляційних систем, повинні відповідати всім будівельним нормам і правилам (СНиП), санітарних норм і правил (Сан Пін) та вимогам пожежної безпеки.

На сьогоднішній день найбільш популярними є наступні матеріали:

Ізоляція зі спіненого каучуку знайшла відмінне застосування для вентиляційних систем. Каучукова ізоляція захищає повітроводи від появи конденсату, захищає від теплових втрат, ефективно використовується як шумоізолятор. Дуже часто застосовується саме листова каучукова ізоляція (випускається самоклеюча, без липкого шару, з алюмінієвим покриттям і без нього). Завдяки своїй гнучкості цей вид ізоляції застосовується при монтажі в важкодоступних місцях і повітроводів великих діаметрів. Ізоляція працює при температурному режимі -200.. 105ºС.

Захисні покриття, такі як SILVER GUARD (працює при температурному режимі -60.. 100ºС) та фольга з липким шаром (працює при температурному режимі від -40.. 130ºС) застосовуються для захисту вентиляційних систем від механічних пошкоджень як зовні, так і всередині приміщення. Матеріал мають хорошу стійкість до УФ - випромінювання.

 

Ізоляція з базальтових матеріалів знайшла широке застосування для повітропроводів круглого і квадратного перерізів. Мінеральна вата використовується в якості теплової та вогневої ізоляції, але одночасно і володіє високими показниками вібро - та шумопоглинання. Всі матеріали з базальтового волокна працюють при досить високих температурах (циліндри при -200.. 250ºС, мат ламельний до 250ºС, прошивний мат до 750 ° С).

Компанія SANPREIS відома на ринку теплоізоляційних матеріалів близько 10 років. Всі матеріали нашої компанії сертифіковані, в достатньому обсязі завжди є у нас на складі і вже готові їхати до Вас на об'єкт!

Якщо потрібна ізоляція вже сьогодні – телефонуйте! Ось мій номер:


(067) 504-38-12

Павловська Тетяна