Ізоляція труб великих діаметрів

Для того щоб розуміти, який матеріал потрібен для теплоізоляції труб великих діаметрів, необхідно розібратися - що це за труби і для чого вони призначені.

Труби великих діаметрів – це, як правило, магістральні труби з зовнішнім діаметром від Ø 530мм. Головним чином, труби великих розмірів використовуються при будівництві магістральних нафтопроводів і газопроводів, водоканалів, теплових мереж, каналізаційних споруд. Для довідки скажу, що в Україні в м. Харцизьк до 2014 року випускали труби великих діаметрів. Харцизький трубний завод був єдиним підприємством в Радянському Союзі, выпускавшим труби великого діаметру.

Взагалі до труб великих діаметрів відносять продукцію з зовнішнім діаметром від Ø 530мм і вище, але ми будемо відштовхуватися від діаметра Ø 114мм, так як на практиці фахівці при монтажі інженерних систем, досить часто стикаються з проблемою прорахунку труб даного діаметра і вище. При цьому граничний діаметр практично не обмежений, промисловість випускає труби з розміром до Ø 3020 мм і навіть більше за необхідності.

В залежності від призначення труб підбирається вид теплоізоляційного матеріалу з відповідними технічними характеристиками. Як правило, інженерні комунікації, тепломережі, водопостачання, каналізаційні трубопроводи прокладаються під землею, тому дуже важливо підібрати теплоізоляційний матеріал і дотримуватися технологію монтажу!

У цій статті розглянемо варіанти теплоізоляційних рішень, які можуть бути застосовані для труб великих діаметрів. Також розберемося, як підібрати товщину ізоляції для труб великих діаметрів і як прорахувати необхідну кількість листової ізоляції за заданими параметрами – довжина трубопроводу і товщина ізоляції, коли діаметр трубопроводу перевищує наявні на ринку типорозміри трубної ізоляції.

Для вирішення завдань по теплоізоляції труб великих діаметрів, як правило використовується:

 

Мати на основі мінеральної вати

Для теплоізоляції труб великих діаметрів широко використовуються ламельні мати товщиною 25-100 мм з покриттям з фольги, які витримують температуру до 250°С, а також базальтові прошивні мати товщиною 50-100 мм з сіткою з гальванізованого або нержавіючого дроту, які є вогнезахисними та витримують температуру до 700°С і, відповідно, можуть бути застосовані на будь-яких високотемпературних трубопроводах.

При укладанні матів з мінвати забороняється їх придавлювати або ущільнювати, так як під дією механічних навантажень вата втрачає свої характеристики. Поверх ізоляції трубопроводу для захисту намотується склотканина, яка буде використовуватися, і як кріплення, і як захисний бар'єр. Також в якості захисного шару для труб з великими діаметрами ізоляції використовується ФСС-утеплювач, фольгована склотканина, захисне покриття Silver Guard і листи оцинкованої сталі.

Для труб великого діаметру зазвичай використовується утеплювач в матах невеликої ширини, якими труба обшивається по периметру. Зверніть увагу при монтажі - матеріал повинен бути покладений щільно один до одного. Для кріплення може бути використана в'язальний дріт або термозбіжна стрічка. Після чого проводиться додатково гідроізоляція, в якій також є фольгований шар.

Як правило, мінеральна вата використовується як теплоізоляція труб діаметром не менше Ø50 мм. Тому утеплювач вибирається завтовшки 50 мм – для приміщень, і 100 мм для вулиці.
 

Циліндри базальтові

Це трубна теплоізоляція на основі кам'яної вати у вигляді напівциліндрів, які по своїй конструкції повторюють трубу. В основному використовуються для труб діаметром не менше 50 мм

Утеплювач для труб великого діаметру складається з двох, трьох або чотирьох частин(шкаралуп).

Монтаж циліндрів проводиться так:

  • Даними частинами обкладається трубопровід по всьому периметру
  • Потім застосовується як кріплення термозбіжна стрічка, дріт в'язальний, армована стрічка Duct Tape або будівельний скотч
  • Всі з'єднання і стики фольгованих циліндрів проклеюються фольгованим скотчем

Якщо даний теплоізолюючий матеріал монтується на вулиці, то необхідний захисний матеріал – ФСС-утеплювач, фольгована склотканина, захисне покриття Silver Guard або листи оцинкованої сталі.
 

Ізоляція зі спіненого каучуку

Каучукова теплоізоляція труб – це новий підхід до вирішення проблем, пов'язаних зі зниженням тепловтрат. Теплоізоляція з каучуку буває двох видів – листова і трубна. Чому два різних варіанти?

Рулонний варіант використовується як трубна теплоізоляція для труб великих діаметрів (для труб вище Ø114мм), а також для теплоізоляції промислового обладнання, резервуарів, ємностей, систем вентиляції, паропроводів, запірної арматури і фітингів. Листова ізоляція зі спіненого каучуку має товщину від 6-50 мм і відпускається кратно 1 м2. Випускається з липким шаром чи без нього, з фольгованим покриттям або без.

Для кріплення і з'єднання стиків може бути використана каучукова стрічка в системах холодного водопостачання або ПВХ стрічка в системах опалення та гарячого водопостачання.

Продукція компанії «Sanpreis» має сертифікати якості та інші дозвільні документи, і відповідає основним критеріям при виборі теплоізоляції для труб великих діаметрів.

Рішення з правильними теплоізоляційними матеріалами працюють на протязі всього строку служби обладнання, при цьому зберігають свої технічні характеристики.

Ви можете самостійно підібрати товщину ізоляції згідно нашої статті про Підбір товщини ізоляції для труб великого діаметру або звернутися до наших фахівців:


(067) 445-43-97

Яцкевич Сергій