Яку ізоляцію вибрати-каучук або поліетилен?

Дуже часто нашим клієнтам складно визначитися з вибором яку ізоляцію підібрати – каучуковий або з спіненого поліетилену. Багато хто починає вважати економіку, не звертаючи уваги на інші відмінності.

Дешево - не означає економія, і це можна обґрунтувати!

Вплив від механічних навантажень. Кажуть, що ізоляція зі спіненого каучуку дуже реагує на зовнішні механічні навантаження в порівнянні зі спіненим поліетиленом. Але при завданні теплоізоляції трубопроводів не стоїть завдання змонтувати ізоляцію міцну як бетон. У ізоляції стоїть інше завдання-бути пружною, особливо при монтажі на холодильні установки, де ізоляція зі спіненого поліетилену істотно програє.

"Каучук дорожчий, ніж поліетилен». І це правда. Але давайте подумаємо, що ціна - не найголовніше, головне-щоб була вирішена проблема. Спочатку подумаємо про довговічність матеріалу, збереження енергоефективності, а потім подумаємо про ціну. Якщо візьмемо, для прикладу холодильну техніку, то вартість каучукової ізоляції в порівнянні з вартістю всієї системи – це просто копійки. Головне завдання ізоляції-це захист технологічного обладнання. І якщо спінений поліетилен не буде справлятися в якихось місцях – це загрожує тепловтратами всій системі. І як наслідок, обмерзання обладнання та подальший ремонт.

Перейдемо до показників теплопровідності. У спіненого поліетилену і спіненого каучуку практично одна і та ж теплопровідність. Але якщо розібратися глибше, на різних температурах показники теплопровідності поліетилену і каучуку значно змінюються. Так, для труб опалення, де в теплоносії невисока температура – може підійти і спінений поліетилен. Але насправді показники, які вказується в технічних характеристиках, показують лише нижнє значення властивостей тієї чи іншої ізоляції. Головне ж вплив на такий показник як теплопровідність впливає наявність повітряних пір в самій ізоляції. При виробництві спіненого поліетилену і спіненого каучуку у них «плюс-мінус» однакову кількість пір, що, ясна річ, не впливає на коефіцієнт теплопровідності. Тому, в цьому пункті будемо дотримуватися думки, що не має значення при такому запиті – спінений поліетилен або спінений каучук.

Товщина поліетилену і товщина спіненого каучуку. При одних і тих же характеристиках теплопровідності спіненого поліетилену і спіненого каучуку одна і та ж. Але для холодильних установок, де головну роль відіграє коефіцієнт теплопровідності на низьких температурах і паронепроникність-трубна або листова ізоляція зі спіненого каучуку – виграє.

Опір дифузії водяної пари.  Цей показник є абстрактним, так як ніхто ще протягом десяти років не вимірював ці показники в натурних умовах. Тут ізоляція зі спіненого каучуку виграє, але лише в правильних і важливих проектах.

Ізоляція при горінні виділяє газ. Розглянемо і цю гіпотезу. Спінений каучук при горінні виділяє дим чорного кольору, який можна усунути. Спінений же поліетилен при загорянні виділяє небезпечне з'єднання – окис вуглецю. Статистика показує, що на виробництві при загорянні в першу чергу небезпека йде не від диму, а від отруєння газом! А якщо подивитися на групу горючості, то спінений поліетилен чудово горить в натурних умовах, на відміну від спіненого каучуку, у якого група горючості Г1.

Проникання вологи. Є така думка, що ізоляція зі спіненого каучуку непроникна лише у верхніх шарах. Але, як показує практика, ізоляція зі спіненого каучуку має однорідну структуру і, тому, волога рівномірно не проникає по всій товщині шару.

Липкість до матеріалу. Багато початківці монтажники готові стверджувати, що приклеювати ізоляцію зі спіненого поліетилену набагато простіше, ніж ізоляцію зі спіненого каучуку. Але досвідчені монтажники знають, що це тільки справа хитрості і ізоляція з каучуку набагато еластичніше і гнучкіше монтується, на відміну від поліетилену.

Склейка швів. Ізоляція зі спіненого каучуку краще піддається клею для технічної ізоляції, ніж спінений поліетилен. Чому? Знову ж від фізичних характеристик самого матеріалу.

Усадка ізоляції. Вже виявлено дослідним шляхом, що ізоляція зі спіненого поліетилену з часом дає усадку до 3,5%. Беремо довжину ізоляції 1 м - % усадки складе 35 мм.А це досить переконливо. На відміну від спіненого поліетилену, спінений каучук таку усадку не дає.

Підбити підсумок. Вище ми привели всі доводи для вибору ізоляції зі спіненого поліетилену і спіненого каучуку. Ми не наполягаємо на виборі однієї з них. Найголовніше, щоб вибір ви проводили усвідомлено і грамотно і нехай ваші інженерні системи прослужать довго!

Вознюк Анна