Методи ізоляції труб спіненим каучуком

У цій статті ми поговоримо про методи ізоляції труб утеплювачем з спіненого синтетичного каучуку. Розділяють три методу ізоляції: «шляхом надягання ізоляції», «шляхом розрізання ізоляції» і «метод багатошарової ізоляції». Зараз я коротко розповім про кожному методі.

Ізоляція труб шляхом надягання ізоляції

Даний метод набрав популярність при ізоляції ще не змонтованих труб. Так як трубна каучукова ізоляція не має технологічного розрізу, її можна одягнути на трубу, тим самим забезпечивши максимальну герметичність і прилягання.

Також такий метод має і економічну складову. Перша – це економія часу на монтажі, адже потім не потрібно буде заклеювати розрізи на трубці ізоляції. А друга – це економія на витратних матеріалах по монтажу, а якщо точніше, на стрічці для ізоляції та клеї. Так як при одяганні ізолятора на змонтовану трубу вам потрібно буде проклеїти тільки стики ізоляції між собою.

Якщо ми говоримо про рівних відрізках труби, то тут все просто. Не варто тягнути ізоляцію однією рукою, так як є ризик пошкодити утеплювач. Для того, щоб цього уникнути, потрібно стискати ізоляцію двома руками (відстань між ними повинна бути близько 15 см) та обережно протягувати утеплювач вперед. Так як це показано на малюнку нижче.

Якщо ж мова йде про ізоляцію ділянок труби з відведенням або вигином, існує ризик перейняття ізоляції в цьому місці, тим самим ми втратимо товщину. Така помилка може призвести до конденсату. Тому одягати ізоляцію потрібно максимально акуратно, якщо кут вигину занадто великий, краще використовувати другий метод монтажу.

Ізоляція труб шляхом розрізання і склеювання поздовжніх швів

Цей метод монтажу трубної ізоляції самий звичний і популярний. Ще раз повторюся, так як ізоляція поставляється в цілісному вигляді з відсутністю розрізу, то його потрібно буде виконати самостійно. Для цього:

  1. Розріжте ізоляційну трубку вздовж по всій довжині за допомогою гострого ножа*
  2. Надіньте розрізану трубку на чисту і суху трубу.
  3. За допомогою пензлика з короткою щетиною нанесіть клей для технічної ізоляції на обидві кромки розрізу тонким шаром.
  4. Після зачекайте кілька секунд, щоб клей схопився, при цьому, не дозволяючи швах змикатися.
  5. Тепер вирівняйте краї трубки, з'єднайте їх один з одним, сильно і акуратно стисніть для завершення склеювання.
  6. Для кращої теплоізоляції, герметичності, а також для виключення містків холоду після склеювання розріз потрібно проклеїти стрічкою.**
     

*рекомендуємо використовувати спеціальний ніж для повздовжнього різання зі змінними лезами. Це прискорить монтаж, дозволить зробити рівний розріз без пошкодження ізоляції.

** Для гарячого водопостачання використовуйте стрічку ПВХ, для холодного – каучукову стрічку.
 

Ізоляція труб методом багатошаровим

Даний метод використовують вкрай рідко і тільки в декількох випадках. Приміром, трубний утеплювач має максимальну товщину стінки 32 мм, але що робити, якщо потрібна трубна ізоляція товщиною 50 мм? А діаметр труби невеликий і виконувати ізоляцію листовим матеріалом зовсім незручно. Ось в таких випадках і використовують цей метод.


До прикладу: у нас труба із зовнішнім діаметром 63 мм її потрібно ізолювати утеплювачем з загальною товщиною стінки 50 мм, Тому для ізоляції нам потрібно дві каучукові трубки з різним діаметром. Товщини стінки ми можемо вибрати: 19 32 мм або 25 25 мм. Візьмемо, приміром, 25 і 25 мм.


Перша трубка у нас буде з внутрішнім діаметром 63 мм і товщиною стінки 25 мм Монтаж ми виконуємо методом розрізання і склеювання поздовжнього шва. При цьому на першій трубці можна використовувати для склеювання тільки клей без стрічки. Далі зверху на цей «пиріг» нам потрібно одягнути другу трубку, але діаметр у неї вже буде не 63 мм. А 63 мм 25 мм=83 мм. Разом, тепер потрібно ізолювати трубу загальним діаметром 83 мм Для цього нам підійде ізоляція діаметром 89 мм, Так як різниця між діаметрами 5 мм, при розрізі ізоляції ми можемо відрізати зайвих 3-4 мм. Після цього одягнути утеплювач і повторити склейку із застосуванням клею і стрічки.

Суть даного методу зрозуміла, нічого складного тут немає, потрібно тільки зробити пару математичних дій і правильно виконати монтаж.

Підведемо підсумки, всі три методи мають свої переваги і обставини для їх застосування. Якщо слідувати інформації викладеної вище, у Вас не виникне проблем з монтажем ізоляції будь-яким з трьох методів.

Якщо залишилися питання, звертайтесь по телефону:
067-504-38-12

Павловська Тетяна