Теплоізоляція трубопроводів на харчових виробництвах

Харчова промисловість є однією з найбільш динамічних і затребуваних галузей у світі. До неї пред'являються високі норми і вимоги для того, щоб кінцевий споживач зміг придбати безпечну продукцію. На будь-якому такому виробництві особлива увага приділяється трубопроводах опалення, кондиціонування і вентиляції. Оскільки від них залежить не тільки самопочуття співробітників підприємства, але й якість товару, що випускається. Адже влучення цвілі, грибків, гнилі продукцію просто неприпустимо. Теплоізоляція потрібна для зменшення втрат теплової енергії в трубопроводах і для захисту від впливу агресивної хімічної середовища. Ізоляція зовні будівлі захищає труби від атмосферних опадів і механічних ушкоджень. Для того, щоб трубопроводи довго служили, слід захищати їх від конденсату, який в подальшому може спричинити корозію.

Є багато нюансів, які слід вирішити ще до будівництва підприємства. Спочатку розробляють технічну документацію, яка включає в себе список необхідних технічних матеріалів з розрахунками, призначених до будівництва будівлі, технологічних ліній та установок. Ретельно вибирається місце будівництва підприємства в районі виробництва сировини.

На підприємстві є кілька видів приміщень з різною вологістю –нормальною, підвищеною і високою вологістю і низькою температурою. Комунікації поділяються на вертикальні і горизонтальні.

До вертикальних відносяться сходи, вентилятори, ліфти, а до горизонтальним – трубопроводи, габаритні вентиляційні труби, інженерні мережі. Їх з'єднують і укладають в підвальних приміщеннях та транспортних коридорах.

Трубопроводи класифікують за категоріями:

  • труби для агресивної та токсичної продукції
  • рубопроводы з маловыраженными токсичними елементами і для лугів
  • інші звичайні труби


Для захисту сталевих і поліпропіленових труб використовують: вініпласт, бутилкаучук, поліетилен, піноскло, текстоліт, фаолит, хлоропреновий каучук.

Перед тим, як вибирати розмір труб, аналізується інформація про пожежонебезпечних елементах, температуру, тиск на транспортується трубу. Потім роблять гідравлічний розрахунок для визначення діаметра труб.

Трубопроводи розміщують разом з перерізом простої форми у вигляді горизонтальних чи вертикальних рядів. Між ними роблять певну відстань, щоб можна було вільно обслуговувати цю систему. Труби укладають під певним ухилом. Якщо їх неправильно з'єднати, можуть виникнути вібрації, температурна деформація і гідравлічні удари, що призводить до поломки обладнання та будівельної конструкції, і, звичайно ж, самих труб. Вібрація в трубопроводах може з'явитися із-за нерівномірної подачі рідини, газових пробок і т. д. Для того, щоб виключити зайві вібрації, здійснюється прорахунок всіх ризиків ще до монтажних робіт.

Головними вимогами до теплоізоляції на виробництві є:

  • пожежна безпека
  • теплотехнічна стійкість
  • лительный термін експлуатації


Основні характеристики, на які звертають увагу при виборі матеріалу – теплопровідність, еластичність, стійкість до агресивного середовища, стійкість до температурних перепадів і відсоток усадки.

Товщина теплоізоляції підбирається через її коефіцієнт теплопровідності.

На харчовому виробництві присутній агресивне середовище і щоб теплоізоляція довше прослужила, зверху монтують захисне покриття або купують уже з ним. Норми пожежної безпеки визначаються положеннями Сніп. Також крім вогнестійкості та захисного покриття дивляться, як матеріал буде вести себе при виникненні пожежі (чи буде він розпалюватися або сильно диміти). Для трубопроводів і обладнання з плюсовими та мінусовими температурами застосовують спінений каучук. Він випускається у формі трубок і рулонів різної товщини. Витримує температуру від -200 до 110 градусів. При установці в приміщенні не потрібно додаткове покриття і хомути. Цю ізоляцію можна навіть застосовувати для повторного монтажу. Завдяки своїй герметичності, матеріал запобігає втраті енергії. Каучук крім своїх теплоізоляційних властивостей не гниє і перешкоджає утворенню цвілі, що так важливо на виробництві.



 

Також для теплоізоляції труб і обладнання використовують прошивні мати і плити з мінеральної вати. Можуть бути з покриттям – фольгованим або з металевою сіткою. Ще застосовують циліндри, в основу яких входить базальтове волокно. Матеріал негорючий, має стійкість до лужної та кислотної середовищі, олив, які присутні в харчовому виробництві. Краще всього брати даний товар з покриттям (фольгованим або в оцинкованому кожусі), що значно продовжить термін експлуатації і захистить від механічних пошкоджень.

 


                                                       

Зробивши правильний вибір теплоізолюючого матеріалу і його товщини, можна значно знизити тепловтрати і надалі не потрібні додаткові витрати на частий ремонт теплоізоляції. Асортимент утеплювачів для труб досить великий. Слід уважно підійти до вибору матеріалу, оскільки помилки можуть бути виявлені не відразу, а через певний час або навіть кілька років.

Лозенко Анна