Трубна ізоляція для захисту від конденсату

Поява на трубах конденсату – це досить часте явище. Воно не тільки призводить до різних експлуатаційних проблем, але і порушує естетичний вигляд санвузла. Труби, які постійно контактують з вологою, набагато швидше виходять з ладу. Тому найкраще одразу вирішити це питання ще на етапі установки труб і захистити їх за допомогою ізоляція.

Чому на трубах з'являється конденсат?

Серед основних причин даного явища можна виділити:

  • Присутність в приміщенні джерела високої вологості
  • Недостатня Теплоізоляція труб системи водопостачання
  • Недостатня вентиляція приміщення
  • Різкі перепади температури (в літній період конденсат утворюється інтенсивніше, через що можна помітити цілі струмочки води, що стікають з труб)
     

Навіщо потрібна трубна ізоляція?

Щоб запобігти утворенню конденсату на трубах, захистити їх від корозії і вапняних відкладень, використовується трубна ізоляція. Для невеликих по діаметру труб найкраще підходять спеціальні трубні оболонки. Цей різновид ізоляції надівається на повністю висушені труби, а її краї склеюються спеціальним клейовим складом або фіксуються монтажним скотчем. Перевага такої ізоляції полягає у високому рівні захисту від конденсату і естетичному зовнішньому вигляді.

Якщо необхідно ізолювати труби великого діаметру, краще підходить рулонно-листова ізоляція, яка буває різної товщини. Така ізоляція буває різної товщини, а також доповнюється алюмінієвою фольгою і клейовим шаром для надійної фіксації. Для досягнення надійної фіксації і герметичності ізоляції при скріпленні швів і стиків використовують кліпси, алюмінієвий або каучукові стрічки, клей та інші подібні матеріали.


Трубна ізоляція зі спіненого поліетилену

Трубні оболонки зі спіненого поліетилену являють собою замкнуту повітряно-пористу структуру, яка забезпечує ефективність такої ізоляції для опалювальних і водопровідних труб. Даний матеріал володіє оптимальною гнучкістю і еластичністю, відрізняється хорошою стійкістю до вологи і володіє низьким коефіцієнтом теплопровідності.

Така ізоляція здатна також додатково захищати від шуму, який виникає внаслідок перепадів тиску в трубах. Також до переваг оболонок зі спіненого поліетилену можна віднести:

  • простий монтаж
  • стійкість до механічних пошкоджень
  • стійкість до бензину, цементу, гіпсу і масел


Трубна ізоляція зі спіненого каучуку

Каучукові трубні оболонки мають дрібнопористою структурою із замкнутими осередками, що обумовлює високу ефективність теплоізоляції. До головних переваг трубної ізоляції зі спіненого каучуку відносити:

 
  • Більш висока стійкість до поглинання вологи і паропроніцанію протягом усього експлуатаційного терміну в порівнянні з оболонками з інших матеріалів. Завдяки цьому досягається більш якісний і надійний захист труб від конденсату на продовженні тривалого часу
  • Завидна довговічність каучукових оболонок для труб гарантує тривалий термін експлуатації як самої ізоляції, так і труб, які вона захищає
  • Хороші адгезивні властивості матеріалу до різних типів поверхонь дозволяє з мінімумом витрат домогтися найкращої герметизації навіть у важкодоступних місцях і на складних поверхнях
  • Великий вибір форм і оптимальний рівень еластичності і гнучкості каучукової трубної ізоляції дозволяють швидко встановлювати оболонки навіть у важкодоступних місцях і на будь-яких типах поверхонь
  • Ізоляція з каучуку може похвалитися естетичним зовнішнім виглядом, не має різких запахів і не виділяє токсичних речовин при контакті з водою, що говорить про її повну безпеку для людини
  • Ізоляція допускає локальний ремонт без необхідності демонтажу всього покриття, підходить для вторинного використання, а також не потребує будь-якої додаткового захисту, що говорить про високу економічність оболонок з каучуку

 

 


Яка каучукова ізоляція використовується для труб різного діаметру?

Для захисту пластикових, мідних і сталевих труб невеликих діаметрів від конденсату підходять каучукові трубні оболонки з товщиною шару ізоляції в межах 6-32 мм і з внутрішнім діаметром 6-114 мм.

Щоб захистити труби великого діаметру, краще використовувати листову ізоляцію зі спіненого каучуку товщиною в межах 6-50 мм. Така листова ізоляція для захисту труб від конденсату може бути доповнена алюмінієвим покриттям і клейовим шаром для спрощення процесу її монтажу.

 
 
 
 

Кулагіна Анна