Навіщо ізолювати труби

Прокладаючи трубопроводи, звичайно, Ви очікуєте, що вони прослужать не один рік, і на протязі всього строку служби будуть ефективно виконувати свої функції. Але, я думаю, кожен монтажник у своєму житті стикався з проблемами замерзання системи водопостачання та опалення або втратами тепла при транспортуванні теплоносія, що в свою чергу призводило до виходу з ладу всієї системи і суттєвим додатковим фінансовим втратам.

Крім цього, в холодну пору року часто виникають аварійні ситуації та пошкодження водопровідних мереж. Головною причиною ушкоджень, або розривів трубопроводів є замерзла вода, яка в процесі кристалізації може збільшуватися більш ніж на 10% в об'ємі. Взаємодія різних середовищ при цьому може бути така велика, що трубопроводи руйнуються і належним чином не виконують свої функції.

Більшість трубопроводів прокладають під землею або на поверхні. При цьому, проходячи по поверхні, вміст теплоносія віддає своє тепло назовні, отже теплоносій втрачає температуру і кінцевий споживач не отримує належного тепла від трубопроводу.
 


 

Не менш важливий фактор ризику виходу з ладу трубопроводу - це утворення конденсату і як наслідок - корозія на поверхні труби. При різкому перепаді температур відбувається випадання конденсату і не ізольовані труби доводиться міняти значно частіше.

Єдиним вирішенням цих проблем є теплоізоляція трубопроводів!

На сьогоднішній день теплоізоляція трубопроводів гарячого і холодного водопостачання та опалення дуже важлива й незамінна! Недотримання всіх норм і вимог щодо ізоляції призводить до серйозних поломок в системі централізованої подачі води.

Яким же основним критеріям повинна відповідати теплоізоляція для труб?

Ось основні з них:

  • Низька теплопровідність (чим менший коефіцієнт теплопровідності λ , тим краще теплоізоляційні властивості матеріалу),
  • Високі коефіцієнти дифузії водяної пари (чим вище коефіцієнт µ, тим більше опір матеріалу до проникненню вологи),
  • Відмінна стійкість до впливу хімічних речовин,
  • Хороша стійкість до корозії, вологи та грибків,
  • Підвищені вимоги до пожежної безпеки,
  • Теплоізоляція повинна бути зносостійкою і довговічною,
  • Хороші шумоізоляційні властивості,
  • Екологічність (матеріали не повинні містити шкідливих для здоров'я людини речовин).


Гости рекомендують вибирати теплоізоляційні матеріали з широким температурним діапазоном, що дозволить використовувати їх як при високих, так і при низьких значеннях температур.

Компанія SANPREIS займає лідируюче місце на ринку серед теплоізоляційних матеріалів. Продукція нашої компанії сертифікована і має всю дозвільну документацію.

Для вирішення завдань по теплоізоляції трубопроводів ми пропонуємо наступні матеріали:


Каучукова трубна і листова ізоляція проводиться по самим передовим технологіям і застосовується для ізоляції поверхонь з підвищеним ступенем ризику виникнення конденсації, а також для захисту від тепловтрат. Даний матеріал дуже гнучкий, легко монтується на великі діаметри труб і у важкодоступних місцях. Каучукова ізоляція застосовується при температурному режимі -200.. 105*С.

Для захисту трубопроводів під землею і на поверхні і додаткового захисту каучукової ізоляції від зовнішніх механічних ушкоджень застосовуються такі захисні покриття як фольга з липким шаром (працює при температурному режимі від -40.. 130*З), і захисне покриття SILVER GUARD (працює при температурному режимі -60... 100*С).

Базальтові циліндри має відмінну стійкість до значних перепадів температур і впливу шкідливих агресивних середовищ. Хороший зовнішній захисний шар захищає гідроізоляцію від механічних пошкоджень та інших шкідників. Циліндри базальтові працюють при температурному режимі -200.. 250*С.

Ізоляція з базальтової вати застосовується для трубопроводів з більш високими температурами (мат ламельний до 250*С, прошивний мат до 750*С). Мати з мінеральної вати володіють високими теплоізоляційними властивостями, пожежостійкість, довговічністю і екологічністю. Такі мати монтують на будь-які магістральні ділянки.


Підводячи підсумки, можна з точністю сказати, що теплоізоляція трубопроводів - незамінна річ у нашому сучасному світі, що дозволяє уникнути аварійних ситуацій інженерних систем, знизити додаткові витрати на ремонт і істотно заощадити Ваші гроші!

Павловська Тетяна