Як вибрати матеріал для звукоізоляції підлоги

Для того щоб правильно підібрати ефективний матеріал для звукоізоляції підлоги, треба розібратися — що ж таке «звукоізоляція підлоги» і які види шуму бувають.

Отже, шуми бувають різні — повітряні, ударні та структурні.

Повітряний шум — це шум, який поширюється по повітрю. Це голосні розмови, крики, шум машин або звуки сирени на вулиці, які ви чуєте за вікном вашої квартири і т. п.

Структурний шум — шум, який виникає при механічному впливі предметів зі стінами або перекриттями будівлі. Створюється в основному при вібрації комунікацій в будівлях. Це може бути шум води, що спускається у водопроводі, звуки у вентиляційних шахтах, робота ліфта і найвідоміший метод насолити сусідові — стуки по батареї.

Ударний шум — це будь-який удар, який сприймається елементом конструкції будівлі, передається всередину приміщення і має дуже широкий діапазон поширення. Стукіт підборів по плитці на підлозі, цвях, що забивається в стіну або в підлогу — це джерела ударного шуму. Ударний шум — це різновид структурного шуму. Відноситься виключно до звукоізоляції перекриттів.

Тільки перекриття в сучасному будівництві одночасно характеризуються двома різними, не пов'язаними один з одним параметрами: ізоляцією повітряного шуму (від голосу) і ізоляцією ударного шуму (від кроків і пересування меблів). При виборі матеріалів, потрібно відразу розуміти від якогось шуму ви хочете ізолювати себе, так як одні матеріали працюють тільки на зниження індексу ударного шуму, і не ефективні проти повітряного. Тоді як інші можуть справлятися і з повітряним і ударним шумом.
          

Під звукоізоляцією підлоги мається на увазі ізоляція ударного шуму, тобто шум, який передається кроками, пересуванням меблів, ударами об підлогу через плити перекриття між поверхами до нас у квартиру. Чому ми чуємо кроки сусідів зверху? Головна причина — це відсутність звукоізоляційного матеріалу в конструкціях стяжок в наших будинках.

Принцип ізоляції ударного шуму простий — облаштування так званої «плаваючої підлоги» або «плаваючої стяжки». Тут діє інженерний підхід «маса-пружина-маса», тобто «стяжка — пружний матеріал — плита перекриття».

Питання лише зводиться до уточнення — яка рекомендується стяжка і які ефективні сучасні матеріали можна застосувати для її облаштування.

Стяжка вважається одним з елементів будівельних конструкцій, правильне створення якої є обов'язковим, якщо ми хочемо отримати міцне і довговічне покриття. До двом основним завданням стяжки відносяться вирівнювання поверхні і розподіл навантаження. У першому випадку конкретне значення, яка товщина стяжки для підлоги буде робитися — залежить від існуючої конфігурації підлоги і кімнати, геометрії і перепаду висот. Друге завдання — забезпечення розподілу навантаження, безпосередньо залежить від міцності шару.

Норм, якої товщини повинна бути стяжка підлоги — не існує. Є точне вимога за технічними показниками: шар покриття зобов'язаний витримувати на стиск 15 МПа і мати ухил не більше 0,2%. До іншим завданням кілька специфічного характеру відноситься поліпшення показників теплоізоляції і звукоізоляції. І ось тут теж є чіткі норми. Ізоляція ударного шуму чітко регламентується ДБН — менше 55 дБ. Власний рівень звукоізоляції ударного шуму бетонного перекриття (160-200 мм) ~ 75 дБ. Отже, очевидно, що якась конструкція з використанням необхідних матеріалів повинна забезпечити показник більше 20 дБ.

У даній статті хочу як раз розглянути різні варіанти високоефективних матеріалів, які допоможуть забезпечити цей показник:


матеріали з оптимальним динамічним модулем пружності, такі як хімічно зшитий спінений поліетилен XPE SanpolFoam і звукоізоляційні плити Akufloor S-20, виготовлені за спеціальною технологією з скловолокна;

звукоізоляційні сендвіч-панелі, такі як ЗИПС-ПОЛ Вектор і ЗИПС-ПОЛ Модуль.

Хімічно зшитий пінополіетилен SanpolFoam — на даний момент кращий з полімерних матеріалів для звукоізоляції стяжки підлоги по співвідношенню ціна/якість:

  1. Завдяки закритій структурі, дає мінімальну усадку.
  2. Простий і зручний в укладанні.
  3. Забезпечує надійну звукоізоляцію приміщення при мінімальних товщинах, що підтверджено протоколами акустичних випробувань.
  4. Міцно фіксує цементну стяжку, запобігаючи руйнування і утворення мікротріщин.
  5. Універсальний матеріал.

 

Крім пристрою стяжки широко застосовується як:

  • підкладка під паркет і ламінат;
  • теплоізоляція систем опалення («тепла підлога»), водопостачання, вентиляції і кондиціонування;
  • тепло - та гідроізоляційний шар фундаментів і підлог над підвальними приміщеннями;
  • звукоізоляція автомобілів.

 

Акустичні випробування дали наступні показники:

При товщині 5 мм -індекс зниження ударного шуму 28 дБ ⇒ ціна полотна XPE 5 мм приблизно — 34.00 грн/м2

8 мм -індекс зниження ударного шуму 30 дБ ⇒ Ціна полотна XPE 8 мм — 56.00 грн/м2

10 мм — індекс зниження ударного шуму 31 дБ ⇒ Ціна полотна XPE 10 мм — 70.00 грн/м2

В силу своєї товщини, ефективності, простоти монтажу і ціни, SanpolFoam завойовує лідируючі позиції на ринку. Поставлений на більш 20-ти РК Києва.

Акустична вата Akufloor S-20 — кращий матеріал серед ват на ринку для роботи зі стяжками. Вона має оптимальну щільність 90 кг/м3 для таких завдань і проста в роботі.

Виготовлена вона з штапельного скловолокна — тобто, з довгих скловолокнистих ниток.

А значить, вона чудово зберігає свою форму при деформаціях, а також мінімальну емісію волокон. Жодна базальтова мінеральна вата не має подібних властивостей.

Базальтові вати складаються з склеєних між собою ворсинок і тому при деформаціях (ступании, смятии і т. д) безповоротно втрачають первісну форму, яка дуже важлива для облаштування ефективної стяжки.

Стандартна стяжка товщиною 50-70 мм важить 120 кг/м2.

Наголошуємо, що навантаження від стяжки рівномірно розподіляється по матеріалу, усадка матеріалу Akufloor під стяжкою становить 15-20% — тобто 3-4 мм

При товщині 20 мм забезпечують 36 дБ ізоляції ударного шуму в конструкції зі стяжкою.

Ціна 119.00 грн/м2

Звукоізоляційні сендвіч-панелі ЗИПС-ПОЛ - збірна звукоізолююча панельна система. Ефективне вирішення проблеми додаткової звукоізоляції міжповерхових перекриттів. З її допомогою повністю вирішуються завдання ізоляції ударного шуму, а також на відміну від хімічно зшитого пінополіетилену SanpolFoam і акустичної вати Akufloor, одночасно збільшується ізоляція повітряного шуму — мова, гавкіт собак, сирена, теле-радіо апаратура і т. п.

ЗИПС-ПОЛ являє собою двошарову панель, що складається з шару штапельного скловолокна, аркушів ГВЛ та віброізоляційних опор з поліуретану Sylomer, службовців для виключення жорсткої зв'язку з перекриттям. Поверх панелей закріплюються листи ГВЛ загальною товщиною 20 мм і фінішний шар фанери товщиною 18 мм, приклеюються на спеціальну еластичну мастику.

Власна товщина панелей ЗИПС-ПОЛ Вектор становить 45 мм. Товщина системи з фінішним шаром фанери — 83 мм

Індекс зниження рівня ударного шуму 32 дБ.

Індекс додаткової ізоляції повітряного шуму 6 — 8 дБ

Вага: 18,5 кг

Власна товщина панелей ЗИПС-ПОЛ Модуль становить 75 мм. Товщина системи з фінішним шаром фанери — 119 мм

Індекс зниження рівня ударного шуму 38 дБ.

Індекс додаткової ізоляції повітряного шуму 7 — 9 дБ

Вага: 19

Великий мінус панелей — значна вага, товщина і ціна.

Ціна 1335.00 грн/м2

У даній статті ми показали основні переваги у виборі того або іншого матеріалу. Ну що ж, вибір тільки за Вами

Яцкевич Сергій