Яку вату використовувати для звукоізоляції

У цій статті ми поговоримо про звукоізоляційною ваті, її види, переваги та недоліки. Звукоізоляційна вата вже давно придбала свою популярність і зарекомендувала себе як надійний матеріал. Тільки вона застосовується завжди в комплексі з наступними матеріалами: звукоізоляційні плити (ФонСтар, ЗИПС) або мембрани (Tecsound). Чому її важливо застосовувати у комплексі з іншими матеріалами? Вата сама по собі матеріал пористий і «легкий», а в питанні звукоізоляції потрібна маса, багатошаровість, різна структура і щільність матеріалів. За рахунок цього і досягається ефект зниження повітряного шуму. Вата в таких конструкціях додає до загального результату 5-6 дБ. Вона володіє безліччю повітряних пір, за рахунок цього відбувається ефект звукопоглинання.

Давайте розглянемо, яка буває вата і в чому її особливість:


Базальтова – назва говорить сама за себе, основа вати це базальтові волокна невеликої довжини. Самі волокна розташовані хаотично, чим і обумовлений ефект звукопоглинання. Вона відноситься до групи негорючих матеріалів (НГ), що говорить про пожежобезпеки. Вибирати таку вату потрібно товщиною не менше 50 мм. Також потрібно звертати увагу на щільність, вона повинна бути не менше 30-45 кг/м3. Вата зачату поставляється у вигляді плит, це дозволяє легко встановлювати її в стандартний каркас. Термін служби складає до 50 років. Також вона володіє гідрофобними властивостями, тобто не вбирає вологу. Плити легко ріжуться, якщо це потрібно. Вона настільки здобула популярність, що застосовують її в абсолютно будь-яких приміщеннях громадського та промислового призначення.

Її недоліком є те, що вона сиплеться, колеться, і при монтажі потрібно обов'язково захищати руки і очі. Ще до одного суттєвого мінусу вати можна віднести те, що в процесі виробництва сполучною речовиною для склеювання базальтових волокон служить формальдегідна смола. Так як фенол ставитися до небезпечних матеріалів не рекомендується використовувати вату в житлових будівлях.

Скловата – з назви зрозуміло, що виготовлена вона зі скляного штапельного волокна. Ця вата також відноситься до категорії негорючих матеріалів (НГ). Вона також поставляється в плитах або рулонах і використовується для звукоізоляції стін і стелі у каркасній системі. Даний матеріал має високу хімічну стійкість. Мінус даної вати – це низька щільність (15-17 кг/м3) матеріалу, якої недостатньо для звукоізоляції, вата обсипається, порошить і може викликати роздратування шкіри і дихальних шляхів.

У наш час прогрес не стоїть на місці, і фахівці розробили вату з штапельного скловолокна, яка буде задовольняти усім вимогам, необхідні для хорошої звукоізоляції. Ця вата не колеться, не обсипається, і прирівняти її можна практично до медичної. Вона білого кольору, а це значить, що при склейці волокон не використовували формальдегидную смолу. Він безпечний і нетоксичний. Роблячи свій вибір на користь такої вати, зверніть увагу на товщину та щільність. Товщина повинна становити 50-100 мм, оптимальна щільність 30-40 кг/м3.

Також волокна проходять обробку водовідштовхувальним складом. Вона відрізняється високими показниками міцності. Прикладом такої вати – Шуманет-ЕКО. Вона не кришиться, не ламається, від неї не свербить тіло і руки. А також в процесі склеювання волокон сполучною був акрил, що говорить про 100% екологічності. Слідуючи з усього вище перерахованого, таку вату можна застосовувати в будь-яких приміщеннях, навіть у дитячих установах. Єдиним незначним її недоліком буде вартість. Вона трохи вище, ніж у базальтової.

Ековата – відносно новий вид вати на ринку. Вона виготовлена з натуральних компонентів, найчастіше це суміш поліефіру і бавовни. На перший погляд здається, що це самий ідеальний варіант, але складові частинки вати легко займисті. Звичайно, ця вата повністю безпечна, гіпоалергенна і монтувати її можна «голими руками», як говориться. Товщина такої вати 35-55мм. При цьому щільністю 40 кг/м3 буде цілком достатньо. Поставляється вона як в плитах, так і в рулонах. Найчастіше таку вату застосовують тільки в приватному будівництві, до речі, ціна її трохи нижче, ніж у скловати.

Ну що ж, я розповіла вам про основні види вати свої знання про них. Ви знаєте перевага і недолік кожного виду. Яку вибрати? Вирішуйте вже від тих якостей, які в пріоритеті для Вас. Хто-то в гонитві за ціною, хтось за якістю та безпекою.

У будь-якому випадку вибір за Вами, ну а якщо у вас залишилися питання, я з радістю відповім на них по телефону:

(067) 504-38-12
Тетяна

 
 

Павловська Тетяна