Звукоізоляція стелі

У даній статті я розповім вам, як досягти мінімального комфорту та тиші в квартирі не витративши при цьому зайвих грошей.
Уявіть, що ви придбали квартиру в новобудові. І перше випробування для вас – ремонт! Природно, купивши квартиру, зайвих грошей немає, і бюджет на ремонт доводиться урізати. Але, незважаючи на брак грошей, адже вам хочеться комфорту, затишку і тиші в будинку?!

Як і всі, я думаю, ви уявляли собі нову квартиру, якою вона буде, як і де буде стояти меблі, які будуть шпалери, ванна кімната, плитка та інші нюанси. Але одним з важливих моментів у ремонті, якому коштувати приділити увагу - це звукоізоляція. І чим старше стаєш, тим більше усвідомлюєш те, що головне, чого хочеться, це тиші. Поміркуйте і дайте відповіді на запитання: "Яке головне ваше вимога до новобудові, а саме до вашій квартирі, в якій ви проживете багато років?" Я прийшов до висновку, що тиша - це чи не єдина моя вимога до квартирі, в якій можливо мені доведеться прожити все життя, ростити дітей і зустрічати старість, а самі знаєте, хто в старості не хоче спокою і тиші.

Власне ділюся тими знаннями, що я набув, працюючи в компанії САНПРЕЙС, щоб ви могли правильно підібрати ефективний матеріал для звукоізоляції і заощадити ваш бюджет для ремонту.

У даній статті я хочу торкнутися теми звукоізоляції підлоги, а саме: як при найменших грошових витратах домогтися якісної та ефективної звукоізоляції в квартирі, так як більше 70% шуму, який нас непокоїть, виникає саме через неефективну звукоізоляції стяжки у сусідів зверху або з-за її відсутності. В області звукоізоляції підлоги, є кілька типів рішень і пропозицій на ринку, принципово відрізняються один від одного, причому дорожче не завжди означає краще. Давайте розглянемо один з таких матеріалів - полотно з хімічно зшитого ППЕ Sanpol Foam.

Щоб більше зрозуміти питання і щоб правильно підібрати ефективний матеріал для звукоізоляції підлоги, ми повинні заглибитися в цю тему і зрозуміти, що ж таке «звукоізоляція підлоги», і які види шуму бувають. Для цього нам знадобитися трохи теорії. Багато хто, напевно, знають, але тим не менш, шум у квартирах поділяється на три типи.

Повітряний шум – це шум, який поширюється по повітрю – голосні розмови, крики, шум машин або звуки сирени на вулиці за вікном вашої квартири і т. п.

Ударний шум - це будь-який удар, який сприймається елементом конструкції будівлі, передається всередину приміщення і має дуже широкий ареал розповсюдження. Стукіт підборів по плитці на підлозі, бігання по квартирі сусідів зверху, цвях, що забивається в стіну або в підлогу – це джерела ударного звуку.

І структурний шум, що виникає при передачі вібрації комунікацій в будівлях. Це може бути шум води, що спускається у водопроводі, звуки у вентиляційних шахтах.

Окремо скажу, ізолювати стелю вам обійдеться значно дорожче, ніж звукоізолювати його ж, але з боку сусідів зверху, тобто їх стать. Але це вам навряд чи вдасться, особливо якщо у сусідів вже зроблений ремонт.

Якщо бюджет обмежений, не треба робити звукоізоляцію всієї квартири, але якщо за принципом тут підлогу, там стіну від сусіда, то ефект може бути непередбачуваним. Краще повністю ізолювати спальню або спальню і дитячу.

Як правило, шум найбільше турбує саме в цих приміщеннях. Та укладати дитину спати, або самому лягати спати під звук перфоратора або тупіт сусідів зверху – то ще задоволення. Єдине, підлогу потрібно робити цілком по всій квартирі. По-перше, це дешевше, по-друге, позбавить від проблем з сусідами.

Ну і, власне, представляю вам короткий огляд варіантів звукоізоляції:


Звукоізоляція з допомогою полотна з хімічно зшитого ППЕ Sanpol Foam з вартості практично найдешевший на ринку, але при правильному монтажі дуже ефективний, що підтверджується протоколами акустичних випробувань.
При товщині 10 мм досягається ефект, як від звукоізоляційних панелей, товщина яких при цьому 50 -70мм, індекс зниження ударного шуму до 30дБ.
На даний момент це кращий з полімерних матеріалів для звукоізоляції стяжки підлоги по співвідношенню ціна-якість. Середня вартість за м2 – 40грн. (варіюється в залежності від товщини 5,8,10 мм):

  • Ціна полотно XPE 5 мм - 40,00 грн/м2
  • Ціна полотно XPE 8 мм - 65,00 грн/м2
  • Ціна полотно XPE 10 мм - 80.00 грн/м2

Завдяки закритій структурі хімічно зшитий ППЕ не дає усадку,на відміну від інших матеріалів, застосовуваних для звукоізоляції стяжки. Легкий матеріал, що дуже зручно при монтажі.

Швидкий і легкий монтаж – це швидкість виконання робіт, а це ваші зекономлені гроші – у вигляді оплати за трудогодини найманим робітникам.

У порівнянні з ватою, підкладками з поліефірних волокон, пінопластом, має водовідштовхувальні властивості. До всього цього, матеріал має довгий термін служби -20-25років. Єдиний мінус матеріалу – справляється тільки з ударним шумом і не ефективний проти повітряного.

В силу своєї товщини, ефективності, простоти монтажу і ціни, хімічно зшитий поліетилен SanpolFoam завойовує лідируючі позиції на ринку.

Отже, підіб'ємо підсумки. Щоб вибрати необхідні звукоізоляційні матеріали, потрібно звертатися до професіоналів, приміром, до інженерам-акустиків або брати готові рішення по звукоізоляції квартири, а вони не завжди доступні, так як кожен продавець намагається продати свою продукцію.

Власне я і написав цю статтю, щоб вам було легше вибрати правильне рішення на ринку, не витративши при цьому зайвих грошей на неефективні матеріали. Вибір за вами!

Яцкевич Сергій

Якщо Ви живете в панельному будинку і вирішили звукоізолювати свою квартиру, то краще всього звернутися до Анни і отримати професійну консультацію.