Підлога на лагах - як легко зробити звукоізоляцію

У даній статті я хочу розглянути звукоізоляцію підлоги на лагах. Така конструкція вважається не найпопулярнішою, оскільки зазвичай звукоізоляцією статі займаються ще на етапі будівництва будинку або ремонту квартири, і укладають її під стяжкою з бетону. Підлога на лагах не найдешевший варіант, так і по звукоізоляції «плаваюча підлога» є ефективніше і вибір матеріалів для звукоізоляції підлоги в стяжці на сьогоднішній день дуже широкий, про них ми писали в попередніх статтях.

Перевагою підлоги на лагах є монтаж в квартирі вже з виконаним ремонтом. Найчастіше застосовується в дерев'яних будинках, а також у будинках з істотними обмеженнями несучих здібностей перекриттів.
При правильному пристрої показує високі значення зниження рівня ударного шуму (до 30 дБ), а також має хороший показник додаткової ізоляції повітряного шуму (8-10 дБ).

Конструкція підлоги на лагах дуже проста. Для цього нам знадобляться:

  1. Лаги розміром 50х50 мм
  2. Листи фанери товщиною 18 мм акустическия вата для звукоізоляції- Шуманет-ЕКО (або аналогічна інша звукопоглинаюча вата Шуманет БМ,/AKULite NEO),
  3. Еластомери Sylomer SR18 (укладається під усіма лагами) і Sylomer SR55 (укладається по периметру) для створення віброізолюючиєї прокладки, на яку спираються лаги на перекриття.
  4. Стрічка Вибростек-М
  5. Герметик Акуфлекс-НД

Вата укладається так, щоб вона, трохи виступала над лагами, щоб потім тулилася листами фанери. Якщо робити її нижче рівня фанери, то може вийти «барабан», і по такій підлозі ходити буде вже не дуже комфортно.

До всіх бічних поверхонь (стін, колон і порогах) конструкції підлоги приклеюється стрічка Вибростек-М в 2 шари, щоб кріпити фанеру не впритул до стіни, а через цю прокладку, щоб уникнути передачі вібрацій зі стін в новий підлогу. Після все закривається першим шаром фанери. Це можна робити одночасно, і укладати вату, і закривати фанерою. Так зручніше, щоб не ходити і не топтати зайвий раз матеріал.

Фанера укладається в 2 шари, які склеюються між собою еластичною каучукової мастикою.

Після того, як поклали перший шар, всі стики промащуються однокомпонентним виброизолирующим силіконовому герметиком Акуфлекс-НД, призначеним для герметизації стиків і з'єднань, який володіє відмінними віброакустичними властивостями і підвищеною волого - і термостійкістю.

Після цього укладаємо другий шар фанери. Шви у двох шарів робляться у розбіг, для додання більшої герметичності, і для більшої жорсткості конструкції.
У підсумку виходить досить монолітна підлога.

Існує два різновиди звукоізоляції підлоги на лагах із застосуванням Sylomer. Відрізняються вони кроком укладання 300 мм і 400 мм між лагами.
Підлога на лагах дає досить хороший приріст по звукоізоляції від повітряного шуму (крики сусідів, музика, ТБ, шум транспорту за вікном) і від ударного (тупіт, ударів, пересування меблів).

Варіанти рішень:

Звукоізоляційний підлогу по лагах із застосуванням Sylomer (крок 300 мм)

Товщина: 100 мм
Індекс зниження рівня ударного шуму ΔRw ≈ 8-10 дБ
Індекс зниження рівня повітряного шуму ΔLnw ≈ 30 дБ

Приблизна вартість з розрахунку на м2 - 615 грн/м2

Звукоізоляційний підлогу по лагах із застосуванням Sylomer (крок 400 мм)

Товщина: 100 мм
Індекс зниження рівня ударного шуму ΔRw ≈ 8-10 дБ
Індекс зниження рівня повітряного шуму ΔLnw ≈ 30 дБ

Приблизна вартість з розрахунку на м2 - 996 грн/м2

Ви запитаєте, чому така різниця в ціні за м2? Все дуже просто. Sylomer SR18, який укладається під усіма лагами, набагато дешевше Sylomer SR55, який укладається по периметру. Відповідно, із застосуванням кроку 300мм необхідно менше кількості еластомеру Sylomer SR18, і, відповідно, використовується більше Sylomer SR55.

Єдина відмінність між ними - Sylomer SR 55 витримує велике статичне навантаження 0,055 Н/мм2 і використовується для віброізоляції обладнання та конструкцій з середньою вагою, а Sylomer SR 18 витримує меншу статичне навантаження 0,018 Н/мм2 і використовується для віброізоляції обладнання та конструкцій з невеликою вагою.

Яцкевич Сергій