Звукоізоляція кінотеатрів

Багато були в кінотеатрах IMAX, але не всі знають, як розшифровується ця абревіатура. IMAX - це словосполучення двох англ. слів — Image Maximum, що перекладається дуже просто - найбільша картинка, максимальна картинка. IMAX це просто найбільша, яскрава і сама детальна проекція, яку тільки можна створити в кінотеатрі при існуючому рівні технологій. Але глядачеві не цікаво, як розшифровується та чи інша абревіатура назви відео або аудіо системи, що це означає, які характеристики має. Глядач приходить у кіно, щоб насолодитися фільмом завдяки високоякісному відео і реалістичного, потужного звуку і спецефектів.

Суперсучасні кінотеатри використовують акустичні системи, які відкривають безмежні можливості для висококласного відтворення звукового ряду, саундтреків і звукових спецефектів. Але, на жаль, жодна аудіотехніка, не зможе видати якісний і чистий звук в приміщенні з поганою акустикою. Також часто кінотеатри розташовані у великих торгово-розважальних центрах і мають велику кількість залів. Природно через неефективну звукоізоляції, такі зали будуть джерелом небажаного шуму і створювати дискомфорт іншим відвідувачам магазинів і ресторанів в ТРЦ. Акустичний дискофорт впливає на загальний стан сенсорної системи людини - люди в таких умовах швидко втомлюються, виникає дратівливість і бажання змінити обстановку, відпочити від навантаження і гучності, і просто піти.

Ефективна звукоізоляція в даному випадку дозволяє виключити поширення шуму і забезпечити акустичний комфорт в приміщеннях, прилеглих до кінозалам. Звукоізоляція кінотеатру дозволяє забезпечити акустичний комфорт усередині кінозалу – глядачі не відволікаються на звуки зовні і можуть на всі 100% зануритися в атмосферу фільму.

Недарма багато перевірені розробники відео– та аудіо обладнання для кінотеатрів, наприклад, компанія Dolby laboratories протягом багатьох років використовує свої внутрішні норми з допустимим значенням шуму і акустичними параметрами кінозалів.
Ось наведу деякі цифри з цих норм:

 

  • максимальний рівень звуку в кінозалі, обладнаному системою Dolby Atmos досягає 100 дБА
  • максимальний рівень звукового тиску в октавній смузі 63 Гц в кінозалі, обладнаному системою Dolby Atmos досягає 120 дБ
  • максимально допустимий за стандартами захисту від шуму рівень проникаючого шуму в кінозалі - 30 дБА
  • рекомендований індекс ізоляції повітряного шуму перегородки між залами кінотеатру становить 72 дБ

 

Щоб забезпечити дані показники для звукоізоляції кінотеатрів використовуються сучасні матеріали з різною структурою і властивостями – звукопоглинальні і звуковідбиваючі.

Система звукоізоляції кінотеатрів повинна виконувати дві ключові функції:

  • не пропускати сторонні звуки ззовні в зал (з вулиці, з сусіднього залу або приміщення)
  • не випускати звуки назовні, тим самим забезпечивши не тільки прекрасне звучання і чутність в кінозалі, але і гарантувати комфорт і тишу тим, хто знаходиться за межами залу

 

Основним завданням є, звичайно ж, ізоляція кінотеатру від прилеглих до нього приміщень. Звукоізоляція стін, стель і підлог дозволить ізолювати приміщення і запобігти небажаному поширенню шуму з кінозалів в інші приміщення в ТРЦ.

Для поглинання звуку в кінотеатрах на стіни і стеля застосовуються такі матеріали:

  • безкаркасні система ЗИПС, зокрема сендвіч-панелі ЗИПС-Синема" (індекс додаткової ізоляції повітряного шуму - ΔRw = 16-18 Дб)
  • каркасно-обшивні перегородки, що складаються з шумопоглинаючою акустичної вати Шуманет або Акулайт і звукоізоляційних листів гіпсокартону підвищеної щільності Саундлайн-ГКЛА або Аку-Лайн ГКЛА Gyproc

Перегородки між залами в кінотеатрі облаштовують камерою, також заповненої звукопоглинаючою ватою Шуманет або Акулайт.

 

Для звукоізоляції підлоги застосовуються системи:


  • ЗИПС-ПОЛ Модуль (індекс зниження ударного шуму - ∆ L, w = 38дБ, індекс додаткової ізоляції повітряного шуму - ΔRw = 7-9 дБ)
  • плити Шумостоп К2 (індекс зниження ударного шуму - ∆ L, w = 32дБ) і Шумостоп С2 (індекс зниження ударного шуму - ∆ L, w = 39дБ , індекс додаткової ізоляції повітряного шуму - ΔRw = 8-10 дБ)
  • панелі Шумостоп-техно (індекс зниження ударного шуму- ∆ L, w = 41 дБ)

 

У кінотеатрі також обов'язково повинна бути виконана звуко - і віброізоляція інженерного обладнання систем вентиляції та кондиціонування, кінообладнання. Для цього використовуються віброізолюючі підвіси для обладнання Шуманет-коннект, поліуретановий еластомер Sylomer і віброізолюючі сталеві пружини Isotop.

Ще один важливий момент – забезпечення відмінною чутності і чіткість звуку. У кінотеатрі звук повинен рівномірно поширюватися по залу, досягаючи перших і останніх рядів в один і той же час. Саме тому застосовувати звукоізоляційні і звукопоглинальні матеріали в таких приміщеннях слід з особливою обережністю.

Для акустичного оформлення стельового простору кінотеатру, крім каркасних звукоізоляційних конструкцій, використовують і спеціальні акустичні стелі. Для забезпечення акустичного комфорту в кінотеатрах використовують звукопоглинаючі панель Ecophon.

Ефективно корегують акустичну середу на низьких частотах – листи перфорированого гіпсокартону Gyptone і Knauf.

Також матеріалами, чудово підходять для акустики кінотеатрів, є:

  • декоративні панелі з деревного волокна SoundBoard і Troldtekt
  • перфоровані панелі Decoustic
  • акустичний поролон
  • Sonaspray - напилюваний матеріал на основі целюлозний пластівців

Такі матеріали не тільки чудово коригують акустику кінотеатру, але і прекрасно вписуються в його інтер'єр без додаткових витрат на дизайнерське оформлення.

Компанія «Sanpreis» пропонує сучасні рішення для ефективної звукоізоляції і створення акустичного комфорту в кінотеатрах

Яцкевич Сергій