Звукоізоляція офісів

Офісні приміщення, як і будь-які інші, повинні відповідати певним вимогам ДБН та мати відмінні акустичні характеристики для ефективного виконання своїх завдань працівниками офісів.

Тут важливо все - від планування приміщення, розміщення меблів до внутрішнього облаштування інтер'єру. Але одним з важливих моментів, що впливає на працездатність співробітників, є саме звукоізоляція в офісі.

Як правило, в офісних приміщеннях є чимало людей у маленькому просторі, і часто безліч галасливої техніки і розмов. Працювати в цих умовах цілий день по 8 годин дуже складно. Це в першу чергу негативно впливає на сенсорною систему людини, відповідно, знижується працездатність співробітників. Внаслідок чого, хорошому керівнику варто задуматися про комфорт персоналу і мінімізувати рівень шуму в офісі.

При проектуванні, будівництві та реконструкції офісних приміщень необхідно належну увагу приділяти питанням звуко - і віброізоляції приміщень кабінетів, робочих кімнат та робочих місць у зонах open space.

При влаштуванні звукоізоляції між офісними приміщеннями застосовуються вимоги ДБН:

допустимий еквівалентний рівень звуку при виконанні висококваліфікованої роботи, що вимагає зосередженості, згідно санітарним нормам ДБН складає до 60 дБА.

середній рівень звуку стандартної мовлення на відстані 1 м від мовця - 57,4 дБ, а рекомендований індекс звукоізоляції між робочими кабінетами і технічними приміщеннями повинен бути 68 дБ.

Основними проблемами звукоізоляції і акустики в офісних приміщеннях є:

звукоізоляція між сусідніми офісами, кабінетами, кімнатами переговорів і робочими кімнатами (шумоізоляція офісних стін і перегородок; звукоізоляція стелі і підлоги);

звуко - і віброізоляція інженерного обладнання: зниження шуму від систем вентиляції і кондиціонування, а також шуму серверних кімнат та інших прилеглих технічних приміщень (віброізоляція холодильних машин, шумоізоляція чілерів, віброзахист резервних дизель-генераторів, контейнерних електростанцій);

звукоізоляція між робочими місцями і створення акустичного комфорту в приміщеннях open space (звукопоглинаючі офісні перегородки, підвісні і напилюваної акустичні стелі);

акустичний комфорт в кімнатах переговорів, конференц-кімнатах і залах.

 

Річокомендации по звукоізоляції перегородок

      

Тип приміщення

*Індекс ізоляції Rˋw, дБ

**Індекс ізоляції Rw

Базова ГКЛ перегородка без особливих вимог до звукоізоляції

>47

>54

ГКЛ перегородка для переговорних кімнат і окремих кабінетів

>50

>57

Перегородка з скла без особливих вимог до звукоізоляції

>25

>30

Перегородка з скла для переговорних кімнат

>37

>42

Перегородка з максимальними вимогами до звукоізоляції

>55

>63

 

* - бажаний індекс ізоляції, досягається в натурних умовах

** - мінімальний паспортний індекс ізоляції конструкції, отриманий у лабораторних умовах. При такому значенні буде забезпечений індекс, який визначається в натурних умовах, як того вимагає ДБН та міжнародні стандарти.

Додаткову увагу треба звернути на підбір звукоізоляційних дверей, відсутність транзитного проходу комунікацій великого діаметру і інші непрямі шляхи передачі шуму.

Вимоги до акустичного комфорту (дзвінкість, час реверберації - T, сек) згідно з поширених стандартів Cisco Telepresence наведені в таблиці нижче. Вимоги передбачають забезпечення наведеного часу реверберації в порожніх приміщеннях.

Тип приміщення

Час реверберації, сек

Окремі офіси до 40 м2

<0.6

Офіси open space

<0.8

Переговорні кімнати до 25 м2

<0.4

Кафе, холи >50 м2

<1

Конференц-зали

Індивідуально

 

Наведені вимоги досягаються наявністю в приміщенні звукопоглинаючих поверхонь, які складають не менше 70% площі підлоги та розміщені на стелі або стінах.

Для великих open space зазвичай досить рівномірного розміщення звукопоглинальних поверхонь на стелі, настільних звукопоглинаючих екранів.

Для переговорних кімнат площею менше 30 м2, бажано рівномірне розміщення звукопоглинальних рішень на стелі і стінах (покриття не менше 30% площі стін - розміщення в центрі стіни на двох непаралельних стінах мінімум. На стелі не менше 30% площі стелі).

Нижче представляємо можливі варіанти звукопоглинальних матеріалів:

 
 

Панелі «Soundboard» 15 ... 20 мм по каркасу з заповненням плитами «Akulite-Neo» 50 мм. Загальна вартість матеріалів - близько 750 грн/ м2 без монтажу.

Покриття «Sonaspray » Наноситься безпосередньо на перекриття. Рекомендовано напилення на всю площу в open space, коридорах та інших громадських зонах. Колір - білий, сірий або чорний. Орієнтовна вартість 1400 грн/м2 «під ключ» з монтажем.

Акустичні стелі та стінні панелі різних типів «Ecophon». Вартість від 300 до 2500 грн/ м2

Панелі Decoustic - рекомендуються для стін. Вартість 3600-4500 грн/ м2.

Акустичні панелі з деревної вовни «Troldekt». Орієнтовна вартість 700грн/м2

Великоформатні перфоровані аркуші Саундлайн-Акустика. Орієнтовна вартість 500грн/м2

Звукоізоляція офісних приміщень від кваліфікованих фахівців компанії "Sanpreis" дозволить створити ідеальні умови та акустичний комфорт та мінімізувати рівень шуму і в офісі, що в свою чергу підвищить працездатність персоналу вашої компанії.

Яцкевич Сергій