Як зробити звукоізоляцію стелі в квартирі

Якщо ви купили квартиру в багатоповерховому будинку, одне з перших, що я пропоную Вам зробити, так це познайомиться з сусідами зверху. Навіщо? Щоб дізнатися, чи подбали вони про звукоізоляції підлоги. Адже від цього безпосередньо залежить, чи ви будете чути такі неприємні звуки як: ходіння на підборах, пересування меблів, протягування табуретки по кахлю і т. д. Такі шуми відносять до ударних, і виникають вони при механічному впливі на перекриття, поширюються через плиту перекриття. Але, це не єдиний шум, з якими ви можете зіткнутися. Ваш сусід може купити піаніно або голосно включити телевізор - такий шум називається повітряним. Він через повітря потрапляє на перекриття і потрапляє в квартиру нижче або вище. Швидше за все, Ваші сусіди дадуть відповідь - НІ, адже їм в пріоритеті збереження висоти своєї квартири від підлоги до стелі. Якщо, звичайно, вони взагалі збираються витрачати гроші на звукоізоляцію. Не раджу і розраховувати на те, що забудовник подумав про Ваш комфорт і використовував якісні звукоізоляційні матеріали при заливанні стяжки.

Тому вирішення проблеми звукоізоляції тільки у Ваших руках! Адже Вам доведеться слухати всі ці «чарівні звуки». Для того щоб цього уникнути, Вам потрібно зробити звукоізоляцію стелі у Вашій квартирі. І зараз я розповім, як це зробити.

Монтаж може бути:

  • каркасним
  • безкаркасним


Нижче наведені приклади звукоізоляції стелі каркасним і безкаркасним методом.

Безкаркасні звукоізоляція. До одного з кращих рішень відноситься - система ЗІПС. Вона вже 12 років представлена на ринку України. І встигла зарекомендувати себе як ефективна і тонка звукоізоляція, яку, зокрема, можна застосовувати під натяжні стелі. ЗІПС панель – це вже готова двошарова звукоізоляційна плита. Складається з гіпсоволокнистого аркуша (ГВЛ) з пазом та мінеральної вати. Кожна така панель має сім віброізолюючих вузлів кріплення. Кріплення йдуть в комплекті до кожного листа. З їх допомогою панелі кріплять до перекриття. Перед цим по периметру стелі в два шари монтується стрічкова прокладка Вибростек М-100. Вона виготовлена на основі скловолокна, і за рахунок своєї пружності, а також повітряним порам служить демпфуючим шаром. А також, стики промащують силіконовим герметиком Акуфлекс-НД. Зверху панелі, як і будь-яку звукоізоляцію, закривають листами гіпсокартону (ГКЛ) в один шар. Його кріплять безпосередньо до панелі. У підсумку, така система займає від 53-133 мм в залежності від обраної панелі ЗИПС.

Секрет ефективності панелей ЗІПС - в віброізолюючих вузлах. Тому при підручному створенні «аналога» панелей з використанням мінеральної вати, ГВЛ і ГКЛ такого ефекту досягти просто неможливо. У кращому випадку, у Вас вийде добитися зниження шуму на 2-4 дБ.

Панелі ЗИПС подано в 4 варіантах:

Назва

Товщина

ΔRw*

Панель ЗІПС-Вектор

40 мм

9-11 дБ

Панель ЗІПС-Модуль

70 мм

12-15 дБ

Панель ЗІПС-Синема

120 мм

16-18 дБ

Панель ЗІПС-ІІІ-Ультра

43 мм

11-13 дБ


* Індекс додаткової звукоізоляції повітряного шуму

Яку панель ЗІПС підібрати? Вирішується індивідуально в кожному випадку в залежності від перекриття, рівня шуму і т. д.

Каркасна звукоізоляція стелі. Перше, чим відрізняються каркасні звукоізоляційні стелі від безкаркасних, так це – більшою кількістю елементів у системі. І нагадують всім вже відомі підвісні стелі. Такий спосіб можна використовувати, якщо Ваш стеля має нерівності, що є, безсумнівно, ще одним плюсом.

Перше, що вам знадобиться, це наклеїти за допомогою герметика Акуфлекс-НД по периметру в два шари стрічкову прокладку Вибростек М-100. На неї дюбель-цвяхами фіксується направляючий профіль UD-28. При монтажі підвісної стелі застосовують віброізолюючі стельові підвіси Шуманет-Коннект. Вони потрібні як розділяючий шар між перекриттям та підвісною стелею. Для уникнення жорстких примикань підвіси мають спеціальний еластомер Sylomer.

Підвіси кріпляться до поверхні за допомогою анкерів (з кроком 8-9 см). Максимальна відстань від першого підвісу до стіни не повинна бути більше 15 см. Після чого через підвіси монтується головний профіль CD-60. Потім кріплять другорядний профіль з допомогою дворівневого з'єднувача і дюбелів. Так створюється каркас. З направляючого профілю витягуються дюбель-цвяхи для уникнення містків звуку.

Каркас заповнюється звукоізоляційною ватою Шуманет-Еко. Вона поставляється у вигляді м'яких і міцних плит, що дуже зручно при монтажі. Виготовлена вата на основі штапельного скловолокна (за рахунок чого не кришиться, не ламається і не сиплеться), а в якості склеювального матеріалу,  використаний акрил. Це робить вату абсолютно екологічною і безпечною. До того ж, вона не горить, що дозволяє застосовувати її в будь-яких приміщеннях.

Після того, як каркас заповнений, його обшивають гіпсокартоном за допомогою дюбелів. Шви між листами обов'язково потрібно заповнити герметиком Акуфлекс-НД. Другий шар обшивки виконується з допомогою листів Саундлайн-db. Вони являють собою два вологостійких гіпсоволокнистих листа товщиною по 8 мм, сполучені між собою спеціальним герметиком. Загальна товщина листів 16,5 мм. Він замінює собою два листи гіпсокартону. І додає до загальної звукоізоляції зниження шуму на 2 дБ.

Після монтажу зайвий шар стрічки Вибростек М-100 відрізають канцелярським ножем. А шов заповнюють акустичним герметиком Акуфлекс-НД. Індекс додаткової звукоізоляції такої конструкції становить 21 дБ. За умови використання оригінальних матеріалів та правильності монтажу.

Який метод і варіант вибрати?

  • Безкаркасний варіант зможе змонтувати практично будь-яка людина, у якого правильно ростуть руки. І, до того ж, мінімальна товщина системи становить 53 мм, що є просто порятунком для приміщень з низькою стелею.
  • З каркасом все складніше, для виконання монтажу потрібно мати ряд навичок і знань. До того ж, за рахунок використання підвісів і багатошаровості системи, її товщина не може бути менше 110 мм.


Вибір залишається за Вами. Отримати відповіді на ваші питання, а також безкоштовний розрахунок вартості матеріалів на Вашу площу можна за телефоном:
 


067-504-38-12

 

Павловська Тетяна