Звукоізоляція ресторанів і кафе

Яка головна мета будь-якого ресторану або кафе? Це високоякісний сервіс. Як домогтися того, щоб клієнтам хотілося затриматися в закладі довше, і вони хотіли повернутися знову?
Прибуток ресторанів і кафе безпосередньо залежить від комфорту відвідувачів, у тому числі і акустичний комфорт.
Тут працює формула:

менше комфорт = менше час перебування відвідувачів = менше середній чек

Але для того, щоб залучити нових і утримати існуючих клієнтів в умовах сучасної конкуренції, серед численних мереж ресторанів, кафе, барів і фаст-фудів - мати смачну кухню з широким асортиментом страв і привітний і послужливий персонал вже недостатньо. В нинішніх умовах, коли на ринку представлена величезна кількість закладів громадського харчування та відпочинку, клієнт стає вибірковим і вимогливим. Важливу роль відіграє комфорт, затишок, інтер'єр, атмосфера, музика та інші фактори, що впливають на вибір закладу.

Комфортна акустика – це основа концепції комфорту в будь-якому закладі. Правильно підібрана акустична обробка ресторану допомагає уникнути непотрібного шуму, який здатний зіпсувати настрій і відпочинок відвідувачам.

Основні завдання, які повинна вирішувати звукоізоляція ресторану:

  • Звукоізоляція стін, перегородок, стель і підлог між залами ресторанів і різними об'єктами інфраструктури (житловими квартирами/готельними номерами/приміщеннями в ТРЦ, в залежності від місця розташування ресторану);
  • Звуко - і віброізоляція інженерного обладнання: зниження шуму від систем вентиляції і кондиціонування, віброізоляція холодильних і кухонних машин, а також інших прилеглих технічних приміщень
  • Акустичний комфорт в ресторанах і кафе, особливо в разі використання у них караоке.

 

Для того щоб домогтися акустично комфортного простору в ресторані, необхідно задуматися над звукоізоляційними рішеннями вже на стадії його проектування. На етапі будівництва можна реалізувати необхідну для акустики приміщень ресторану вібро - і звукоізоляцію з найменшими фінансовими витратами і в найкоротші терміни, а також розробити необхідний акустичний дизайн закладу.

При влаштуванні звукоізоляції в ресторанах застосовуються вимоги ДБН "Захист від шуму", наведу деякі цифри з них:

  • допустимий еквівалентний рівень шуму в залі кафе, ресторанів - 55 дБА;
  • мінімально необхідна звукоізоляція стін, що відокремлюють приміщення квартир від ресторанів становить 57 дБ;
  • у 99% випадків можна поліпшити акустичний комфорт та знизити гулкость в ресторані або кафе, застосувавши в обробці звукопоглинальні матеріали.


Основним завданням акустичного дизайну ресторану є зменшення рівня стороннього фонового шуму, поліпшення розбірливості мови, досягнення чистоти і рівномірного звучання музики. З проблемою підвищеної гулкості приміщення в діапазоні середніх і високих частот (мова, кроки, брязкіт посуду і столових приладів, шум машин на вулиці, які власне і є основним джерелом шуму в ресторані) ефективно справляться звукопоглинальні матеріали. На нашому ринку вони представлені акустичної ватою Шуманет, Acousticwool, Knauf, панелями ЗИПС, Акуфон, акустичними стелями і стіновими панелями різних типів «Ecophon», а також панелями з деревної вовни.

Волокнисті і пористі акустичні матеріали показують відмінні показники по звукопоглинанню в середньому і високочастотному діапазоні. Якщо в ресторані обладнаний танцпол, караоке або встановлені динаміки для відтворення музики, акустичний дизайн повинен враховувати появу в акустичному просторі звуків всього частотного спектру. Для ефективної корекції акустики ресторану у всіх частотах використовуються широкосмугові поглиначі - каркасно-обшивні перегородки, що складаються з шумопоглинального наповнювача - акустичної вати Шуманет-БМ, Шуманет-Еко або Акулайт Нео і плит перфорованого гіпсокартону Саундлайн-Акустика, Кнауф Акустика, Кнауф-Данолайн або Аку-Лайн Gyproc. Перфорації різної форми, розміру і частоти дозволяє гнучко коригувати акустичні показники конструкції у відповідності з вимогами ресторану.

Набирають популярність акустичні панелі Troldtekt і Soundboard з деревного волокна, з'єднаного за допомогою екологічно чистого цементу. Ще серед широкосмугових поглиначів хочеться виділити декоративні акустичні панелі з CDF(Compact Density Fibreboard) Decoustic і Decor Acoustic для самих вишуканих інтер'єрів. Високий коефіцієнт звукопоглинання декоративних панелей у всіх діапазонах частот забезпечують максимальну ефективність акустичних заходів, а вишуканий і елегантний дизайн, різноманіття зовнішнього вигляду, індивідуальний підхід і висока якість шпону, фарбування та оздоблення підтримують будь-яку тему дизайну інтер'єру.

Володіють відмінними звукопоглинальними властивостями і кліматичної стійкості. Можуть бути пофарбовані в будь-який колір ДО або ПІСЛЯ монтажу. Панелі стануть прекрасним доповненням дизайнерського задуму ресторану і гарантією акустичного комфорту його відвідувачів. Декоративні панелі є найбільш популярним інструментом акустичного дизайну ресторанів.

Для рішення задач віброізоляції інженерного обладнання та зниження шуму від систем вентиляції і кондиціонування, шуму холодильних машин та кухонного обладнання, а також інших прилеглих технічних приміщень застосовуються вібропідвіси Шуманет-коннект і Віброфлекс, еластомери з поліуретану Sylomer і Sylodyn, а також пружинні віброізолятори Isotop .

Фахівці компанії «Sanpreis» допоможуть створити акустичний комфорт у вашому закладі, який оцінять всі без винятку клієнти.

Яцкевич Сергій