Чи потрібна гідроізоляція при установці трапу для душу

Перед установкою нової душової зони і зокрема трап, багато хто задається питанням, чи потрібна гідроізоляція або можна обійтися без додаткових витрат і витрат часу. У цьому тексті постараємося максимально докладно відповісти на це питання.

Что станеться без гідроізоляції

Якщо ви вирішили відмовитися від гідроізоляції стін і підлоги, найближчим часом почнеться процес розмиття шару цементу. Планомірність розмиву буде безпосередньо пов'язана з тим, наскільки активно користуються душовою зоною, і в такому випадку, не уникнути відколювання нового кахельного або мозаїчного покриття в районі підлоги і стін.

Чим більш активно будуть користуватися душем без гідроізоляції, тим швидше на стелі нижнього поверху будуть з'являтися розлучення, патьоки, жовті плями. Все це завдає шкоди ремонту сусідів знизу, що загрожує не тільки матеріальними витратами, а й іншими неприємностями. З вищевикладеного робимо висновок: щоб зберегти власний акуратний душ від відколів плитки і репутацію в очах сусідів — гідроізоляція трапа обов'язкова!

Де обов'язково зробити вологозахист

За фактом, гідроізоляція потрібна скрізь, куди активно потрапляє вода з душу. Умовно зони душової можна поділити на мокрі і вологі.

Перші припускають шар води:

  • ділянки підлоги, куди ллється вода зі шланга
  • кути і нижня частина стін
  • верхня частина стін, куди через конфігурацію душа потрапляє вода
  • труби, на яких з'являється конденсат, надалі стікає на підлогу

 

Окрема увага-отвір зливу, особливо стосовно душової відкритого типу. Всі перераховані вище місця вимагають шару гідроізоляції. Інша частина душової зони-волога, і не вимагає спеціальної ізоляції.
 

Вимоги до гідроізоляції

Мабуть, головна вимога-висновок вологи, яка накопичується на підлозі і стінах ванної кімнати. Звідси випливає правильна установка трапа для душа, без якої, навіть при виборі найкращого водовідведення, не обійтися. Якщо мова йде про точковому трапі, ухил в сторону зливу повинен бути не менше 3%. Коли говорять про кутовому трапі — слід робити не менше 2% ухилу в сторону лотка. Не варто забувати про те, що душову відкритого типу повинен закривати своєрідний поріжок, що захищає іншу зону ванної від пролилася води.

В процесі гідроізоляції трапа добре себе зарекомендувала гідроізоляційна акрилова мембрана. Її використовують перед укладанням плитки. Однокомпонентний склад на основі води має хорошу адгезію, якісно зчіплюється з поверхнею стяжки. Такі речовини екологічно чисті, не мають шкідливих компонентів. Наносити її варто в 2-3 шари, кожен наступний шар наносять після висихання попереднього хрест-навхрест.

Також для ізоляції використовують спеціальні стрічки для стиків і швів. Хороші, якісні стрічки виробляють на основі армованої сітки з каучуку, який володіє якісними гідроізоляційними особливостями. До основних плюсів варто віднести стійкість на розрив, не схильність хімічних агресивних речовин, якісну адгезію. Використовувати таку ущільнювальну стрічку можна як у внутрішніх, так і в зовнішніх роботах.

Супутні товари